Rast britskej priemyselnej výroby sa spomalil

Priemyselná produkcia krajiny v auguste medzimesačne posilnila o 0,1 %. V júli bol jej medzimesačný rast na úrovni 0,3 %.

Medzimesačný rast britskej priemyselnej výroby sa v auguste spomalil, čo sa považuje za znak zmiernenia ekonomického zotavovania krajiny. Štatistický úrad Veľkej Británie ONS v utorok informoval, že priemyselná produkcia v auguste medzimesačne posilnila o 0,1 %. V júli bol jej medzimesačný rast na úrovni 0,3 %. Augustový rast britskej priemyselnej výroby bol v súlade s prognózou analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters.

Podľa ONS čiastočným dôvodom spomalenia rastu priemyselnej produkcie bola dlhšia údržba výrobných liniek automobiliek, ako je to zvyčajné. Medziročne augustová produkcia britského priemyslu vzrástla o 3,9 %. Prispela k tomu však nízka porovnávacia základňa, keďže august minulého roka bol pre priemyselný sektor Británie slabý. Britská priemyselná výroba sa zatiaľ úplne nezotavila z poklesu, ktorý nasledoval po finančnej kríze z roku 2008. Produkcia priemyslu je stále o 4,4 % menšia v porovnaní s predkrízovým vrcholom.

Celková britská priemyselná výroba, ktorá zahŕňa aj energetiku, v auguste stagnovala. Tento vývoj bol v súlade s predikciou analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters. Celkový britský priemysel je v auguste zvyčajne slabý, keďže sa zmenšuje ťažba ropy a plynu v dôsledku údržby ťažobných zariadení v Severnom mori. Produkcia ropného a plynárenského odvetvia v porovnaní s júlom oslabila o 1,7 % a oproti augustu minulého roka sa zmenšila o 6,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy