Počet firiem v úpadku sa v 3. štvrťroku výrazne znížil

Počet firiem v úpadku sa v 3. štvrťroku 2014 výrazne znížil. Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau.

V 3. štvrťroku bolo vyhlásených 82 konkurzov, iba o jeden viac ako v rovnakom období roku 2013, ale o 29 menej ako v 2. štvrťroku 2014. Do konkurzu sa dostalo aj 7 firiem, ktorým bola najskôr povolená reštrukturalizácia, táto ale nebola úspešná.

Z celkového počtu 82 konkurzov ich bolo 68 vyhlásených na majetok právnických osôb a 14 na majetok fyzických osôb–živnostníkov. Najvyšší počet bankrotov bol opätovne vo veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov a v Bratislavskom kraji. Naopak, najmenej konkurzov bolo v 3. štvrťroku vyhlásených v Nitrianskom kraji.

V 3. kvartáli sa začalo konkurzné konanie, pričom do 30. septembra 2014 súdy nerozhodli ani o vyhlásení konkurzu, ani o povolení reštrukturalizácie, voči viacerým verejnosti známym firmám, ako Váhostav-SK, a. s., Amera Slovakia Kremnica, s. r. o., Bučina Zvolen, a. s., Darne cestovná kancelária, s. r. o.

Počet 24 povolených reštrukturalizácií medziročne poklesol o 7 a oproti 2. štvrťroku 2014 o 13. Právnickým osobám sa povolilo 21 a fyzickým osobám – živnostníkom tri reštrukturalizácie. Najviac ich bolo vo veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov a v Trnavskom kraji, najmenej reštrukturalizácií v treťom štvrťroku 2014 sa povolilo v Košickom kraji.
Konkurz v treťom štvrťroku 2014 vyhlásili na majetok dvoch väčších zamestnávateľov. Dubnický Metalurgický Kombinát, s. r. o., zamestnával od 250 do 499 pracovníkov a ABC Klíma, s. r. o., od 150 do 199 pracovníkov. Na rozdiel od predchádzajúcich analyzovaných období sa reštrukturalizácia nepovolila väčším zamestnávateľom.

Súvisiace články

Aktuálne správy