Nálada investorov v eurozóne sa zhoršila

Index dôvery medzi investormi v eurozóne, ktorý zostavuje agentúra Sentix, klesol v októbri na -13,7 bodu zo septembrových -9,8 bodu

Nálada investorov v eurozóne sa v októbri už tretí mesiac po sebe zhoršila a dostala sa na najnižšiu úroveň od mája 2013, čo signalizuje, že blok upadne do recesie. Vyplýva to z prieskumu agentúry Sentix, ktorého výsledky zverejnila v pondelok. Index dôvery medzi investormi v eurozóne klesol v októbri na -13,7 bodu zo septembrových -9,8 bodu. Analytici oslovení agentúrou Reuters odhadovali, že index oslabí miernejšie, a to na -11,5 bodu.

Podindex očakávaní v októbri klesol na -7,3 bodu zo septembrovej úrovne -2,5 bodu a dostal sa najnižšie za dva roky. „Kým v septembri boli očakávania len tesne pod nulou, teraz sú jasne v negatívnom teritóriu a to znamená, že technická recesia v eurozóne je čoraz viac pravdepodobná,“ uviedla agentúra Sentix vo vyhlásení. „Je zreteľné, že ani rétorika Európskej centrálnej banky, ani jej opatrenia neboli schopné tento mesiac zlepšiť očakávania investorov,“ dodala agentúra Sentix.

Index dôvery investorov v Nemecku klesol na najnižšiu úroveň od septembra 2012. Podľa agentúry Sentix sa zdá, že investorov čoraz viac znepokojujú také ekonomické riziká, ako je napätie pre Ukrajinu a iné zahraničné krízy a tiež prísnejšia menová politika amerického Federálneho rezervného systému.

Súvisiace články

Aktuálne správy