Boje zasiahli priemyselné tepny Ukrajiny, a tým aj celú ekonomiku

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny tvrdo zasiahol jej ekonomiku. A následky pociťujú i regióny vzdialené stovky kilometrov od miesta bojov. Doneck a Luhansk sú totiž nielen sídlami kľúčových priemyselných podnikov, ale aj významnými dodávateľmi poľnohospodárskych produktov. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Elektrárňam na opačnom konci Ukrajiny už dochádza uhlie, ktoré sa ťaží práve na východe, zatiaľ čo najväčšie hydinárske závody MPH musia dovážať vajcia do inkubátorov zo zahraničia, keďže ich farma neďaleko mesta Doneck je pre boje zatvorená. To zvyšuje náklady spoločnosti o 8 %, čo sa odráža aj na cenách konečných produktov pre spotrebiteľov.
Rebelom sa podarilo ovládnuť rozsiahle oblasti na východe krajiny, ktoré sa podieľajú zhruba 25 % na celkovom výkone ukrajinského priemyslu. A negatívny vplyv zastavenia produkcie na východe sa „rozlieva“ do celého štátu. Podľa centrálnej banky v Kyjeve hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny by sa mohol tento rok prepadnúť o 10 %. Medzinárodný menový fond (MMF) už varoval, že úver vo výške 17 miliárd USD (13,47 miliardy eur) od zahraničných veriteľov možno nebude stačiť na odvrátenie kolapsu.
Regióny Doneck a Luhansk, ktoré hraničia s Ruskom, sú domovom množstva dôležitých závodov, od oceliarní po uhoľné bane. V auguste sa produkcia priemyslu v Luhansku prepadla medziročne o 85 % a v Donecku o 59 %. V dôsledku toho klesol výkon ukrajinského priemyslu ako celku o 20 %.
A hoci sa v regióne Donbas dodržuje prímerie, ktoré s rebelmi podpísal prezident Petro Porošenko, energetická spoločnosť DTEK miliardára Rinata Achmetova minulý týždeň zastavila dodávky elektriny pre priemyselné podniky v hlavnom meste Kyjev.
Erik Berglof, hlavný ekonóm Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR), navyše upozorňuje, že v mnohých z týchto podnikov nebude ľahké znova obnoviť výrobu. Ukrajine tak hrozí ďalšie zhoršenie situácie v ekonomike v dôsledku zníženia priemyselnej produkcie, a to nielen počas bojov, ale aj po ich skončení.

Súvisiace články

Aktuálne správy