Prekvapujúce vyhlásenia legendárneho investora: Európska ekonomika zomiera, môže za to štátny sektor

, Wirtschaftswoche Foto: SITA

Napriek tomu, že Marc Faber očakáva veľký prepad na burzách, je presvedčený, že ľudia si nemôžu dovoliť nemať akcie. Najväčšie problémy globálnej ekonomiky podľa neho spôsobuje tlačenie peňazí centrálnymi bankami a prebujnenosť štátneho sektora. Európska ekonomika zomiera, nadmerná regulácia a veľké firmy ju zaškrtia. Páčia sa mu Bitcoiny a zlato aj naďalej považuje za dobrú investíciu.

Marc Faber, popredný investor na akciovom trhu, poskytol rozsiahlejší rozhovor pre nemecký ekonomický týždenník Wirtschaftswoche, kde prezentoval svoj názor, že uvoľnená menová politika popredných svetových centrálnych bánk je veľmi škodlivá, ale samozrejme, nie sú zodpovedné za všetky svetové problémy.

Obrovské množstvo peňazí z ECB udržiava nezdravý ekonomický systém v Európe. Pre Európsku ekonomiku je charakteristická až chorobná štátna prebujnenosť. Vďaka ECB na tom štáty ani nemusia nič meniť, pretože množstvo peňazí umožňuje, aby vlády nemuseli pristupovať k znižovaniu výdavkov. Európska ekonomika je príliš preregulovaná, to dusí rozvoj malých a stredných podnikov a ekonomiku celého kontinentu. Z tejto situácie dokážu profitovať iba veľké spoločnosti zamestnávajúce armádu právnikov, ktorí cez lobistické skupiny dokážu ovplyvňovať zákonodarnú a výkonnú moc vo svoj prospech.

Menšie spoločnosti, ale nie sú schopné konkurovať, sú v čoraz ťažšej situácii kvôli zákonom, ktoré cez legislatívu zabetónovali drvivé dominantné postavene a náskok veľkých firiem na trhu. Malé podniky sa nedokážu presadzovať a tým pádom ani vytvárať nové pracovné miesta. V takejto situácii nie je vôbec jasné, či európska ekonomika bude schopná v budúcnosti produkovať rast na úrovni 3-4 percent.

"Klasický, voľný kapitalistický trh je mŕtvy, vlády a veľké korporácie spoločne rozhodujú o všetkom. Dokonca aj v Spojených štátoch, kde si myslím, že z pohľadu demografie sa situácia v spoločnosti o dosť zlepšila,“ myslí si Faber. Avšak, reforma zdravotníctva, zavedená prezidentom Obamom je podľa investora veľký krok smerom k nezdravému európskemu modelu a Spojené štáty čoraz viac smerujú k pretlaku verejného sektora.

Nepriaznivé účinky tlačenia peňazí

Objavili sa vedľajšie účinky bezhraničného tlačenia peňazí centrálnymi bankami, tvrdí. Jedným z nich je aj roztváranie príjmových nožníc. Platové a majetkové rozdiely rastú za posledné roky po celom svete. Zväčšuje sa priepasť medzi bohatými a chudobnými. Ceny aktív sa v dôsledku lacných peňazí vyšplhali do nebeských výšin, ale zároveň zisk z investícií sa pre priemerného človeka drasticky znížil.

Pri nízkych úrokových sadzbách, okolo pol percenta, nemá zmysel šetriť. Ľudia si už z úspor nedokážu vylepšovať svoje príjmy. Čoraz menej ľudí dokáže niečo ušetriť. Veľmi ťažká je situácia mladých. V Amerike sa profesionálna kariéra pre mladých začína tým, že musia pred sebou tlačiť obrovský dlh vo forme pôžičiek, ktoré si vzali na svoje vzdelávanie. V prvých rokoch v práci musia odkladať na splátky úveru, nemajú si z čoho šetriť

Ako využiť štát

"Prebujnenosť štátneho aparátu znamená v prípade mladých najpohodlnejšiu kariéru, stačí sa vydať cestou štátneho úradníka," povedal Faber. Každý, kto chce pohodlný život, nech neváha zobrať miesto vo verejnom sektore, tam je často pomerne za málo práce slušný zárobok. Ale ten, kto je ambiciózny, musí si dobre premyslieť čím sa chce zaoberať. Zbytočne majú veľké investičné banky zvučné meno, existuje len veľmi málo ľudí, ktorým sa podarí u nich zarobiť skutočne pekné peniaze. Konkurencia medzi kandidátmi na takéto pracovné miesto je extrémne vysoká a musia naozaj veľa pracovať. Ak je niekto podnikavý dobrodruh, nech radšej skúsi svoje šťastie v juhovýchodnej Ázii, odporúča.

Prichádza krach, ale akcie si kúp

Faber je známy už roky trvajúcimi predpoveďami o blížiacom sa krachu, ale napriek tomu dôveruje akciám. V krátkodobom horizonte je podľa neho trh veľmi krehký, index S&P 500 vzrástol za posledné tri roky o 1000 bodov bez väčšej korekcie, takže momentálne je vo veľmi exponovanej fáze. Faber je ale presvedčený, že ak má niekto úspory, mal by si kúpiť aj akcie. On osobne by si investičné portfólio rozdelil medzi zlato, akcie a podnikanie. Ako povedal, držanie hotovosti nemá zmysel, pretože kvôli monetárnej politike centrálnych bánk neustále stráca hodnotu.

Sám seba označuje za pomerne konzervatívneho investora, páčia sa mu akcie takých spoločností, ktoré dokážu produkovať výrobky odolávajúce kríze. Dobrou investíciou sú podľa neho nákupy švajčiarskych blue chips, teda akcie Novartis, Roche, Swiss Re, Nestlé, Swiss Life, UBS. Obľubuje energetický sektor, verejné služby a sektor telekomunikácií. V takomto prípade spomenul akcie GDF Suez, Veolia Environnement, Iberdrola, Telefónica, Telecom Italia, Orange, Total, Enel, E.ON a RWE ako potenciálne zloženie portfólia.

Zlato je dobré kupovať aj napriek tomu, že tento drahý kov od roku 2011 prežíva medvedí trh. "Iste, môžete sa stať, že sa cena dostane na 1000 dolárov, ale v skutočnosti tu nie sú iné prostriedky na ochranu proti inflácii,“ povedal Faber. Podobný názor má aj na akcie spoločnostyí ťažiacich zlato, aj tie v ostatných rokoch preukázali nízku výkonnosť.

Technologická bublina praskne, Bitcoiny sú zaujímavé

To, čoho sa guru strání, sú technologické akcie. Nemá ani Alibabu, ani Facebook, hoci osobne pozná zakladateľa. Ako povedal, myslí si, že v Silicon Valley sa v súčasnosti nafukuje druhá tech bublina a čoskoro aj praskne. Nedá sa totiž udržať to tempo míňania peňazí, ktoré sa v súčasnosti deje v technologických spoločnostiach. Kontinuálne musia tieto firmy vynakladať obrovské sumy na svoje prežitie, pričom nie sú schopné produkovať zisk. Avšak Bitcoiny sú z jeho pohľadu niečo iné. Ľahko si dokáže predstaviť, že elektronické peniaze budú mať čoskoro vo svete takú úlohu, ako pred časom zlato a bude to dobrý spôsob, ako sa chrániť proti inflácii. Jediným problémom je, že ak nám naozaj hrozí systémové zrútenie, potom to negatívne ovplyvní aj elektronické peniaze.

Súvisiace články

Aktuálne správy