Anheuser-Busch InBev zatvára v Rusku pivovar

Za posledné štyri roky najväčší producent piva na svete zatvoril v Rusku štyri prevádzky, dôvodom majú byť vyššie spotrebné dane a nové obmedzenia na prísne regulovanom trhu

Ruská divízia pivovarníckej skupiny Anheuser-Busch InBev zatvorí svoj pivovar v meste Angarsk na východnej Sibíri. Spoločnosť SUN InBev o tom informovala v stredu. Dôvodom majú byť vyššie dane a prísne regulovaný ruský trh. Za posledné dva roky najväčší producent piva na svete zatvoril v Rusku štyri prevádzky.

„Vzhľadom na celkový pokles trhu musíme konať a podniknúť potrebné opatrenia pre udržanie konkurencieschopnosti našich ruských aktivít,“ uviedol Andrej Gubka, prezident Anheuser-Busch InBev pre Rusko a Ukrajinu. Zvýšenie spotrebnej dane a rôzne obchodné obmedzenia znamenajú, že ruský trh s pivom patrí medzi najprísnejšie regulované na svete, uviedla ďalej spoločnosť vo vyhlásení.

Zastavenie výroby v jednom zo svojich pivovarov tento týždeň oznámila aj ruská dcéra dánskej pivovarníckej skupiny Carlsberg. Spoločnosť Baltika uviedla, že ruský trh s pivom sa medzi rokmi 2008 a 2013 prepadol o 24 % a v samotnom prvom polroku tohto roka klesol o ďalších 7 %. K zníženej spotrebe piva prispieva aj vládny zákaz predaja piva v pouličných stánkoch a časové obmedzenia týkajúce sa predaja v obchodoch. Na spotrebiteľské výdavky negatívne vplýva aj spomalenie ruskej ekonomiky, ktorá by mala podľa aktuálnych odhadov tento rok posilniť iba o 0,5 % namiesto skoršie prognózovaných 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy