Slovenským hotelierom sa nedarí, turistov prvýkrát za päť rokov ubudlo

, ČTK Foto: SITA

Cestovnému ruchu sa na Slovensku tento rok nedarí. Hotelieri zaznamenali v prvom polroku pokles počtu domácich hostí aj návštevníkov z cudziny. K zhoršeniu výkonov odvetvia došlo prvýkrát od roku 2009, keď Slovensko navštívilo výrazne menej zahraničných turistov než pred globálnou ekonomickou krízou. Slabá bola aj zimná sezóna, ktorú poznačilo teplé počasie a nedostatok snehu.

Od januára do konca júna sa na Slovensko podľa štatistického úradu ubytovalo približne 665 tisíc cudzincov, čo oproti rovnakému obdobiu vlaňajška predstavuje pokles o 13,8 percenta. Návštevnosť krajiny zahraničnými turistami sa tak vrátila na úroveň roku 2012. Tradične najpočetnejšou zahraničnou klientelou v ubytovacích zariadeniach zostali Česi. V porovnaní s minulým rokom počet hostí z Česka ale klesol o 12 percent na 184 327 turistov.

Až o tretinu ubudlo turistov z Ukrajiny kvôli politickej kríze v krajine. V prvom polroku sa na Slovensku ubytovalo takmer 33 tisíc Ukrajincov, v rovnakom období vlani to bolo približne 49 tisíc ukrajinských návštevníkov.

Menej turistov prilákalo Slovensko už v úvode roka. Na nižšiu návštevnosť vtedy upozornili prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk, ktorí zaznamenali jednu z najhorších sezón za posledné roky. Podnikatelia v cestovnom ruchu si sťažovali na nepriaznivé počasie aj počas leta.

Nižší počet turistov sa prejavil aj na príjmoch slovenských hotelierov. Ich tržby za ubytovanie v prvom polroku dosiahli 124,9 milióna eur, čo oproti minulému roku predstavuje pokles o 7,2 percenta.

Podľa analýzy UniCredit Bank vyťaženosť ubytovacích zariadení bola na Slovensku vlani najnižšia z celej EÚ. Slovensko v uplynulých rokoch zaznamenalo výraznejší rast ubytovacích kapacít, ktoré v prepočte na obyvateľa sú ale nižšie, ako je priemer EÚ.

Kto najčastejšie navštevuje Slovensko (1. polrok 2014)

Česi – 184 327

Poliaci -78 343

Nemci – 61 422

Ukrajinci –  32 926

Rakušania – 29 328

(zdroj: Štatistický úrad SR)

Súvisiace články

Aktuálne správy