Podiel zlyhaných úverov ostal v prvom polroku stabilný

Od posledného štvrťroka 2012 sa podiel zlyhaných úverov domácnostiam pohybuje na úrovni 4,1 % až 4,3 %

Podiel zlyhaných úverov domácnostiam aj v júni zotrval na úrovni 4,2 % z predchádzajúcich štvrťrokov. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska (NBS), prakticky od posledného štvrťroka 2012 sa podiel zlyhaných úverov domácnostiam pohybuje na úrovni 4,1 % až 4,3 %. Pri úveroch na bývanie sa už od konca roka 2011 podiel zlyhaných úverov pohybuje okolo 3 %. Podiel zlyhaných úverov pri spotrebiteľských úveroch, ako aj prečerpaní bežného účtu oproti hodnote v predchádzajúcom štvrťroku mierne poklesol na 7,5 %, resp. na 10,3 %.

Ako ďalej uviedla centrálna banka, počas finančnej a hospodárskej krízy v rokoch 2007 až 2009 sa kvalita bankových aktív na Slovensku znížila pre spomalenie európskeho aj slovenského hospodárstva. I keď slovenský bankový sektor zasiahla prvá vlna finančnej krízy podľa NBS iba mierne, hlavne vďaka pomerne opatrnej úverovej politike bánk, v roku 2008 finančná kríza prerástla do krízy hospodárskej. Prostredníctvom spomaľovania hospodárstva, zvyšovania nezamestnanosti, či pomalšieho rastu miezd sa následne odrazila aj v úverovej aktivite bánk a kvalite poskytnutých úverov.

Maximálny podiel zlyhaných úverov pre domácnosti na celkových úveroch Slovensko zaznamenalo v máji 2010, kedy dosiahol takmer 5,7 %. Odvtedy podľa národnej banky pozvoľna klesal až do polovice roka 2011. Už na prelome rokov 2009 a 2010 podiel zlyhaných úverov domácností rástol iba mierne, čo však podľa centrálnej banky ešte nie je dôsledok zlepšovania na strane domácností, ale skôr išlo o reštrukturalizáciu portfólia zlyhaných úverov bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy