Jedlo na pôžičku: Kreditnou kartou platíme najčastejšie za potraviny

, ČSOB Foto: SITA

Kreditnú kartu vyťahujeme najčastejšie v potravinách či supermarketoch, pričom takáto jednorazová platba vychádza v priemere na 36 eur. Z údajov ČSOB vyplýva, že kreditnú kartu používame najčastejšie na platenie za potraviny, nasleduje oblečenie, kozmetika či platenie v reštauráciách.

Kreditnou kartou platíme v priemere 3 razy do mesiaca, pričom priemerná suma, ktorú za mesiac „kreditkou“ zaplatíme, je takmer 100 eur. O niečo častejšie ňou platia muži.

Platenie kreditnou má svoje za aj proti. Ak vám chýbajú finančné prostriedky na vlastnom účte, pri platení kreditnou kartou použijete peniaze banky. Aby bola takáto pôžička absolútne bez úroku, musíte peniaze vrátiť v bezúročnom období. Svoj dlh tak musíte splatiť do stanoveného obdobia, najčastejšie je to tridsať až päťdesiat dní, vtedy neplatíte žiaden úrok. Ak to nestihnete, banka začne účtovať dosť vysoké úroky.
Výhody platby kreditkou majú banky nastavené rôzne. Kým v jednej dostávate zľavu z tovaru vo výške 5- 30%, prípadne vám vrátia určitú sumu z platby, alebo môžete získať úver na čokoľvek a bez ručiteľa, automaticky máte poistený tovar proti poškodeniu, krádeži, alebo zničeniu na dobu 6 mesiacov od zakúpenia, alebo na vybraný tovar vám predĺžia záruku o 1 rok, to znamená, že zo zákona dvojročná  záručná doba sa pri platbe kreditkou predlžuje až na 3 roky. Na vybraných miestach dokonca môžete po platbe kreditkou požiadať o výber hotovosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy