Veľké sklamanie: Banky nemajú záujem o úvery z ECB

, iHNed Foto:SITA

Centrálna banka eurozóny ponúkla v novom úverovom programe pôžičky v celkovej hodnote 400 miliárd eur. Banky si v prvej časti ale nepožičal ani 100 miliárd a analytici to považujú za veľké sklamanie. Program má pokračovať v decembri.

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok začala nový program pôžičiek pre komerčné banky v eurozóne. Takzvaný TLTRO (targeted long-term refinancing operations) sú vlastne lacné úvery na štyri roky, ktoré si banky môžu požičať v ECB vo Frankfurte. Program sa ale nestretáva s veľkým záujmom. Analytici hovoria až o masívnom sklamaní, ECB v tejto prvej časti programu požičala bankám 82,6 miliardy eur. Celkom pre nich má pripravené 400 miliárd eur.

Ekonóm zo Société Générale Kit Juckes pre server businessinsider povedal, že aj keby si banky vzali úvery v hodnote 100 až 120 miliárd eur, "nebolo by to dosť na potlačenie strachu, že ECB stále koná príliš neskoro a robí príliš málo".

Centrálna banka eurozóny pritom tento program považuje za kľúčovú súčasť svojich nových opatrení na podporu rastu a odvrátenie deflácie. Podmienkou pôžičiek je, že ich banky ďalej poskytnú podnikom. Ekonómovia ale pochybujú o tom, či program rieši ekonomické výzvy eurozóny.

Ani predchádzajúce ponuky lacných úverov nemali taký úspech, aký si ECB predstavovala, a peniaze skončili vo vládnych dlhopisoch.

Podľa ekonómov z BNP Paribas nie sú opatrenia ECB dostatočné ani k navýšeniu jej súvahy. Tá sa používa ako meradlo toho, v akej miere tvorcovia monetárnej politiky uvoľnili politiku pre ekonomiku. Ak by išlo o úspešné uvoľnenie, súvaha by vzrástla.

Ani to, či si banky v ďalšom kole programu v decembri požičajú viac peňazí, nie je isté. Analytička Jennifer McKeown z Capital Economics hovorí, že nevidí dôvod, prečo by banky mali čerpať ďalšie úvery. "Podľa nášho názoru bude na odvrátenie rizika deflácie a na oživenie ekonomiky potrebný  širší programu nákupu aktív alebo kvantitatívneho uvoľňovania," povedala.

Súvisiace články

Aktuálne správy