Škóti: Odtrhnime sa a budeme bohatí vďaka rope a whisky

, iDnes;IW Foto:SITA

Dnes je pre Škótsko veľký deň, rozhoduje sa o svojej budúcnosti. Tí čo povedia áno odtrhnutiu a nezávislosti ani nepripúšťajú, že by sa im v novom štáte mohlo dariť zle. Spoliehajú sa na vývoz ropy, lososov alebo pravej škótskej whisky. Podľa expertov to však nebude výhra, ak by škótska ekonomika zostala úplne závislá na exporte a výrazne by do nej zasiahla cena ropy.

Hlasovanie sa začalo o ôsmej ráno, volebné miestnosti sa zatvoria o 23. hodine. Počas noci budú predbežné výsledky, tie konečné budú známe v piatok ráno.

Keď vyhrá "Yes" pre odtrhnutie, do roku 2016 pribudne na mape Európy nový štát s piatimi miliónmi obyvateľov. "Stará dobrá veľmoc" Británia by sa veľkosťou prepadla pod Taliansko. Škótsko je teraz ekonomicky veľmi sebavedomé, preto je možnosť odchodu väčšia, než bola kedykoľvek v minulosti. Avšak aj keď zvíťazí odporcovia odtrhnutie, aj vtedy sa kráľovstvo zmení. Premiér David Cameron sľúbil Škótom väčšiu samostatnosť a moc.

Škótsky premiér Alex Salmond je tvárou kampane za suverenitu

Teoreticky by Škótsko bolo bohatým štátom, tým priaznivci odtrhnutia argumentujú najviac. HDP prepočítaný na obyvateľa by vzrástol z 35 na 39 tisíc dolárov vrátane štedrých príjmov z ropných nálezísk v Severnom mori, škótskej whisky, lososov a turistiky. Priemerný Škót by bol v prepočte toho, čo štát vyprodukuje, "bohatší" ako Angličan, Francúz či Japonec. Veľkosťou ekonomiky by šlo o štát  ako Nový Zéland. Čo však zástancovia samostatnosti neriešia, sú náklady, ktoré možno dnes len ťažko vyčísliť. Problémy by priniesli prerastené banky, dlhy a neistota.

Škótska ekonomika sa najviac opiera o ropu a plyn, tie by tvorili približne 20 percent všetkých príjmov. Netreba ale zabúdať, že zásoby klesajú a väčšina ložísk leží v oblastiach, ktoré by radi v Británii zostali. Energeticky sa Škótsko opiera o kombináciu zelenej energie s jadrovou.

Škótsko je neprimerane závislé na bankách a poisťovniach, viac ako Írsko a Island pred krachom. Objem bankových aktív dosahuje 1254 percent ekonomiky. Navyše Royal Bank of Scotland, kedysi najväčšia banka sveta, varuje, že presunie centrálu do Londýna.

Tretí pilier ekonomiky stojí na potravinárstve. Škótsko produkuje a vyváža vo veľkom lososy a samozrejme whisky. Ročne sa za hranice dostáva 1,3 miliardy fliaš a polovica z nich nesie značku gigantov Diageo alebo Pernod Ricard, výroba tohto alkoholu tvorí okolo 12 percent HDP. Napriek tomu štvrtina zamestnaných pracuje pre verejný sektor, ďaleko viac než vo zvyšku Británie.

Ekonomika Škótska by podľa Deutsche Bank závisela až 70 percentami na vývoze, kam by sa po novom počítal aj obchod s Britániou. Škótsko by muselo ešte viac dovážať a štátny rozpočet by končil v najväčšom mínuse z krajín EÚ. Dôležité by bolo udržanie menovej únie s Londýnom, inak by nová škótska mena nebezpečne závisela na ropných zásobách a cene ropy.

Hovorí sa o tom, že ľudia budú chcieť v prípade "áno" ďalšie referendum, v ktorom sa bude hlasovať o tom, ako by sa veci s Londýnom mali vysporiadať. Osemnásť mesiacov po štvrtkovom referende tak zrazu môžu ľudia zistiť, že nezávislosť, ktorú si odhlasovali, nie je až tak sladká, ako si v čase hlasovania mysleli, respektíve ako im zástancovia tohto kroku tvrdili.

V takom prípade sa rozbehne vyjednávanie medzi Edinburghom a Londýnom aj Bruselom o tom, akú menu prijme a či môže zotrvať v EÚ. Brusel už dal najavo, že to možné nebude. Ak by Národnej banke Škótska nebolo povolené ponechať si libru, vyvolalo by to pravdepodobne na trhu značné obavy. Množia sa totiž signály, že by v tom prípade ľudia presunuli veľa peňazí zo Škótska do Británie. Nemohli by si totiž byť istí, čo by sa s prípadnou novou menou stalo, čo by škótske domácnosti aj firmy znervóznilo. Už len tieto transfery by z pohľadu škótskej ekonomiky boli nepochybne zlou správou.

Štvrtkové referendum je určite z globálneho pohľadu relevantné kvôli vplyvu, aký môže mať na Európu. Hrozí totiž dominový efekt a o nezávislosti začnú rozmýšľať hlavne krajiny, ktoré sa stále plne nevyrovnal s krízou. Sú to Španielska a Talianska. Rovnako tak by ale prípadný úspech Škótov mohol reštartovať pokusy o získanie nezávislosti kanadského Quebecu. V 90. rokoch referendum v tejto frankofónnej provincii skončilo len tesnou porážkou separatistov, ktorých by škótske "áno" mohlo opäť aktivovať. Ak by niečo podobné nastalo aj v ďalších častiach sveta, určite by to svetovou ekonomikou zahýbalo.
 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy