Stačí mobil, či platobná karta: Cestovné lístky už úplne stratili fyzickú podobu

, TFL Foto: TFL

Londýn bol vždy v čele inovácií pri zavádzaní elektronických cestovných lístkov, veď tzv. Oyster karta sa tam prvý krát objavila pred desiatimi rokmi. Teraz ale urobilo mesto ďalší krok, na väčšine londýnskych liniek sa dajú použiť bezkontaktné platobné karty.

Aby bola správa korektná, treba pripomenúť, že na autobusových linkách sa už nejaký čas dá cestovné uhradiť platobnou kartou, dokonca od vás hotovosť ani nevezmú. Ale tento týždeň sa na celej londýnskej dopravnej sieti, vrátane železnice, už dajú využiť bezkontaktné karty a telefóny s technológiou NFC. Ten kto nepotrebuje električenku, tým pádom už pre cestovanie viac nepotrebuje ani Oyster kartu.

Aby sa nestalo, že cestujúci zaplatia kartou viac než je nutné, zaviedli popri dennom aj týždenný cenový strop. Podstatou je, že pasažier, ktorý platí elektronicky za jednotlivé cesty, nezaplatí  za cestovné viac, ako je cena týždenného lístka  pre danú cenovú zónu. V prípade, že celkové náklady dosiahnu výšku týždenného cenového stropu, systém už viac peňazí z karty „nezcucne“. To však platí len od pondelka do nedele. Pre tých, čo potrebujú týždenný lístok od iného dňa, zostáva v ponuke aj naďalej  Oyster karta.

Systém je údajne nastavený tak, aby s ním nemali komplikácie ani zahraniční turisti, na rozdiel od v Holandsku používanej čipovej karty Openbaar Vervoer. Na webových stránkach Transport for London sú umiestnené podrobné informácie o očakávaných problémoch. Nie náhodou sa spomínajú práve v Holandsku vydané platobné karty. Na strane užívateľa môžu ťažkosti nastať pri prekročení maximálneho povoleného počtu transakcií za deň, alebo ak je na bezkontaktnej karte bez potreby zadania PIN kódu nastavený nízky finančný limit. Treba pripomenúť, že aj keď si počas dňa kúpite niekoľko cestovných lístkov bezkontaktne, výsledná suma sa z karty stiahne len raz a to na konci dňa. Je to tak vyriešené vzhľadom k dennému cenovému stropu, čiže by sa nemalo stať, aby ste kartou zaplatili viac, než je cena denného cestovného lístka. Možno by sme si z takéhoto "zúčtovania" mohli zobrať príklad aj u nás, veď ak v hlavnom meste využijete platbu SMSkou, dopravný podnik vám bez akéhokoľvek stropu stiahne za každú jednu správu euro. Ak by ste chceli cestovný lístok na 24 hodín za 4,50 eura, musíte poslať správu na iné číslo.

Súvisiace články

Aktuálne správy