Inflácia v eurozóne aj v EÚ v auguste stagnovala

Medziročná miera inflácie v eurozóne v auguste stagnovala a zostala na júlovej úrovni 0,4 %. Nepotvrdil sa tak rýchly odhad, podľa ktorého sa malo augustové tempo rastu spotrebiteľských cien v regióne, ktorý platí eurom, spomaliť na 0,3 %. Informoval o tom dnes európsky štatistický úrad Eurostat.
V rovnakom období minulého roka dosiahla pritom miera inflácie v eurozóne 1,3 %.
V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v 18 krajinách menovej únie zvýšili v auguste o 0,1 %.
Aj v celej 28-člennej Európskej únii (EÚ) medziročná miera inflácie v auguste stagnovala na úrovni 0,5 %, zatiaľ čo vlani v rovnakom mesiaci dosiahla 1,5 %. V porovnaní s júlom sa spotrebiteľské ceny v EÚ v auguste zvýšili o 0,1 %.
Spomedzi členských štátov únie zápornú infláciu zaznamenali v auguste Bulharsko (-1 %), po ktorom nasledujú Španielsko (-0,5 %) a Estónsko, Grécko, Taliansko a Slovensko (zhodne – 0,2 %), Poľsko a Portugalsko (zhodne -0,1 %). Naopak, najvyššiu infláciu mali v auguste Rakúsko a Británia (v oboch prípadoch 1,5 %), Rumunsko (1,3 %) a Fínsko (1,2 %).
V porovnaní s júlom sa medziročná miera inflácie znížila v 17 štátoch EÚ, v dvoch stagnovala a v 9 vzrástla.
Hlavnými komponentmi inflácie v 18 krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, bolo minulý mesiac zvýšenie cien v reštauráciách a kaviarňach (o 0,08 percentuálneho bodu), zvýšenie nájomného (o 0,07 percentuálneho bodu) a tiež nákladov na údržbu vozidiel (0,05 percentuálneho bodu). Na druhej strane, ceny palív klesli o -0,17 percentuálneho bodu a znížili sa aj ceny zeleniny (-0,12 percentuálneho bodu) a telekomunikačných služieb (- 0,11 percentuálneho bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy