Ak Západ sprísni sankcie, ruská ekonomika môže klesnúť o 3-4 %

Výkon ruskej ekonomiky môže klesnúť o 3 až 4 %, ak západné štáty sprísnia sankcie proti krajine za jej prístup ku kríze na Ukrajine a uvalia na Rusko podobné reštrikcie ako na Irán. Vyhlásil to dnes bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin, ktorého cituje agentúra Reuters.
USA a Európska únia (EÚ) už v rámci sankcií zablokovali niektorým veľkým ruským monopolom a bankám prístup na svoje kapitálové trhy. A zakázali tiež vývoz technológií, ktoré sú potrebné pre ďalší rozvoj ruského ťažobného priemyslu. Ten je pritom hlavným motorom ruskej ekonomiky.
Sankcie, ktoré Západ uvalil na Irán pre jeho jadrový program, zahŕňajú okrem iného aj zablokovanie prístupu k systému bankových transakcií SWIFT.
Spoločnosť pre celosvetovú medzibankovú finančnú telekomunikáciu (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, SWIFT) pritom prevádzkuje celosvetovú sieť, pomocou ktorej dochádza k elektronickej výmene správ o finančných transakciách medzi bankami a ďalšími finančnými inštitúciami. SWIFT teda predstavuje hlavné spojenie Ruska s medzinárodným bankovým systémom. Vylúčenie zo systému SWIFT tak spôsobí Rusku problémy v cezhraničnom bankovom styku, a to naruší zahraničnú obchodnú výmenu.
„Nevylučujem, že v prípade ďalšieho sprísnenia sankcií, sa ruská ekonomika prepadne do recesie a nie na jeden, ale dokonca na dva roky,“ upozornil Kudrin.
Exminister predpovedá Rusku tento rok stagnáciu hospodárstva, ale nevylučuje ani jeho prípadné ďalšie oslabenie. A na budúci rok očakáva pokles ruskej ekonomiky. To je horšia prognóza ako oficiálna predpoveď vlády v Moskve, ktorá tento rok počíta s rastom ekonomiky o 0,5 % a v roku 2015 s jej zrýchlením na 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy