Úroda olív v Španielsku bude polovičná, olej má zdražieť

, ČTK Foto: SITA

Očakávané zvýšenie cien olivového oleja by mali naplno pocítiť nakupujúci v supermarketoch.

Tohtoročná úroda olív v Španielsku bude zrejme vinou nadmerne suchého a horúceho leta o polovicu nižšia ako vlani. Vzhľadom k tomu, že krajina je jedným z najvýznamnejších producentov olív v Európe, dá sa podľa britského serveru The Grocer očakávať rýchly rast cien olivového oleja.

"Nadpriemerne suché a teplé počasie v celom stredomorskom pestovateľskom pásme v máji a júni nepriaznivo ovplyvnilo olivovníky počas ich kvitnutia," povedal hovorca analytickej spoločnosti Mintec. Už teraz olejové lisovne uvádzajú, že v súčasnej dobe platia o 20 až 40 percent viac za dodávku surovín ako v máji. Očakáva sa, že zvýšenie cien pôjde plne na bedrá kupujúcich v supermarketoch, napísal denník The Telegraph, ak veľkoobchodníci prevedú všetky náklady za nižšiu produkciu na spotrebiteľov.

Intenzívne horúce leto postihlo tiež Taliansku, kde sa cena extra panenského olivového oleja sa zvýšila od začiatku roka o 30 percent a je v súčasnej dobe na dvojročnom maxime.

Panujú tiež obavy, že úroveň kyslosti plodov, ktorá je vyššia ako zvyčajne, ešte viac zníži zásoby extra panenského olivového oleja, ba dokonca zbaví olej jeho prestížneho označenia "extra panenský". Olivový olej musí dosahovať úroveň kyslosti nižšiu ako 0,8 percenta, ak má byť označený ako extra panenský. "Rozsah zvyšovania veľkoobchodných cien olivového oleja je taký, že je takmer nevyhnutné, aby sa ceny pre zákazníkov zvýšili," tvrdí generálny riaditeľ firmy Filippo Berio, Walter Zanre. Je pritom podľa neho pravdepodobné, že dodávatelia brzdia dodávky, aby mohli profitovať z rastúcich cien. Teraz je vraj v Španielsku pre veľkoobchodníkov veľmi ťažké zásoby olivového oleja vôbec zohnať.

Súvisiace články

Aktuálne správy