Dolár posilnil, libra opäť oslabila

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, britská libra, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár posilnil, libra opäť oslabila,“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

BRATISLAVA 12. septembra (SITA, Reuters) – Dolár v piatok opäť posilňoval, takže sa nachádzal na trajektórii najdlhšie trvajúceho rastu za 17 rokov. Investori sa totiž riadili očakávaním, že americký Federálny rezervný systém (Fed) v roku 2015 zvýši úrokové sadzby. Dobré ekonomické správy z USA tieto dohady ešte posilnili. „Trhy špekulujú, že Fed prejaví prísnejší postoj v menovej politike na svojom zasadaní na budúci týždeň,“ povedal Josh O’Byrne z banky Citi.

Dolár oproti jenu stúpol na nové šesťročné maximum. Libra voči doláru oslabila až na 1,6205 USD/GBP po tom, ako ďalší prieskum verejnej mienky ukázal, že výsledok budúcotýždňového referenda o nezávislosti Škótska je stále nejasný. Neskôr sa britská mena trochu zotavila na 1,6227 USD/GBP, ale voči predošlému dňu aj tak bola nižšie o 0,2 %. Oproti doláru mierne oslabilo aj euro, a to na 1,2932 USD/EUR.

Na stredoeurópskych devízových trhoch do 9:22 SELČ oslabila česká koruna o 0,05 % na 27,619 CZK/EUR, maďarský forint o 0,19 % na 314,700 HUF/EUR a poľský zlotý o 0,14 % na 4,197 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy