Počet nových nezamestnaných v USA stúpol

Počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti minulý týždeň vzrástol o 11 tisíc na sezónne upravených 315 tisíc

WASHINGTON 11. septembra (SITA, Reuters) – Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o podporu, sa minulý týždeň nečakane zvýšil, ale zostal v blízkostí úrovní z obdobia pred recesiou. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet žiadateľov o dávky v týždni končiacom sa 6. septembra vzrástol o 11 tisíc na sezónne upravených 315 tisíc. Ide o najvyššiu úroveň od konca júna. Ekonómia oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že počet nových nezamestnaných sa zníži na 300 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových žiadateľov o podporu, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, stúpol o 750 na 304 tisíc. Takýto počet však stále signalizuje zlepšovanie situácie na trhu práce. Správa rezortu práce ďalej ukázala, že počet ľudí poberajúcich podporu v nezamestnanosti dlhšie ako týždeň vzrástol v týždni končiacom sa 30. augusta o 9 tisíc na 2,49 milióna. Znamená to, že sa tiež príliš nevzdialil od úrovní z obdobia pred recesiou.

Rast počtu nových pracovných miest v USA sa v auguste výrazne spomalil a zamestnávatelia vytvorili iba 142 tisíc nových pozícii. Ukončilo sa tak šesť mesiacov trvajúce obdobie, počas ktorého každý mesiac vzniklo viac ako 200 tisíc nových pracovných miest. Ekonómovia však uviedli, že oslabenie tvorby nových miest by sa nemalo zveličovať, keďže v auguste zvyčajne vzniká menej pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy