Zisk SAS za jej účtovný tretí štvrťrok prekonal odhady

Zisk leteckej spoločnosti pred zdanením za jej tretí kvartál klesol na 756 mil. švédskych korún (SEK) z úrovne 1,18 mld. SEK v rovnakom štvrťroku predošlého účtovného roka. Analytici predpovedali jeho pokles až na úroveň 650 mil. SEK.

Škandinávska letecká spoločnosť SAS za máj až júl, čiže za svoj účtovný tretí štvrťrok, vďaka znižovaniu nákladov vykázala menej výrazný pokles zisku, ako sa očakávalo. Firma v stredu informovala, že jej zisk pred zdanením za tretí kvartál oslabil na sumu 756 mil. švédskych korún (SEK) z úrovne 1,18 mld. SEK v rovnakom štvrťroku predošlého účtovného roka. SAS tak prekonala očakávania analytikov, ktorí predpovedali pokles zisku pred zdanením až na úroveň 650 mil. SEK.

„Tento výsledok je odzrkadlením toho, že trh je naďalej pod intenzívnym cenovým tlakom. Vysoký rast počtu pasažierov však ukazuje, že naša stratégia je účinná,“ uviedol generálny riaditeľ SAS Rickard Gustafson. Dodal, že počet pasažierov sa v porovnaní rovnakým kvartálom predchádzajúceho účtovného roka zvýšil o vyše 700 tisíc. Firma SAS, ktorú spoločne vlastnia Švédsko, Dánsko a Nórsko, už roky zápasí s príliš vysokou kapacitou a s konkurenciou zo strany názkonákladových prepravcov ako sú Ryanair a Norwegian.

Spoločnosť v súvislosti s výsledkami za svoj tretí štvrťrok zopakovala, že existuje potenciál na to, aby za celý účtovný rok 2013/14 dosiahla zisk pred zdanením. Po rozsiahlej reštrukturalizácii SAS vykázala zisk pred zdanením už za účtovný rok 2012/13 . Išlo o jej prvý zisk od roku 2007. Účtovný rok SAS sa začína v novembri a končí sa v októbri.

(1 EUR = 9,1708 SEK)

Súvisiace články

Aktuálne správy