Francúzsko bude potrebovať viac času na zníženie ropočtového deficitu

Francúzsko bude potrebovať viac času na zníženie rozpočtového schodku na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Oznámil to dnes minister financií Michel Sapin, podľa ktorého sa druhej najväčšej ekonomike eurozóny podarí dosiahnuť tento cieľ až v roku 2017. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vláda v Paríži opäť nesplní sľub, ktorý dala partnerom v Európskej únii (EÚ), že zredukuje schodok v rozpočte na povolenú úroveň v roku 2015.
Francúzsko tak znova posúva termín zníženia schodku pod hranicu 3 % HDP na neskôr. EÚ už pritom Francúzsku raz povolila odklad splnenia rozpočtového cieľa o dva roky – z roku 2013 na 2015.
Európska komisia (EK) v júni v rámci hodnotiacej správy vyzvala vládu v Paríži, aby urobila viac pre splnenie fiškálnych cieľov. Podľa komisie Francúzsko potrebuje ďalšie reformy trhu práce, dôchodkového a daňového systému.
Francúzsko a Taliansko sa snažia presvedčiť členské štáty eurozóny, aby uprednostnili podporu hospodárskeho rastu pred striktným plnením rozpočtových cieľov. Argumentujú, že oživenie ekonomiky im pomôže zvýšiť rozpočtové príjmy a v konečnom dôsledku stlačiť deficit na požadovanú úroveň skôr ako tvrdé úspory.
Sapin ale dnes na tlačovej konferencii vyhlásil, že Paríž nežiada zmenu rozpočtových pravidiel EÚ, chce len, aby Brusel vzal do úvahy slabý výkon francúzskej ekonomiky. Predpovedá, že HDP krajiny vzrastie v tomto roku len o 0,4 % a na budúci rok o 1 %. Schodok v rozpočte tak aj napriek úsporným opatreniam tento rok mierne stúpne na 4,4 % HDP, takže v roku 2015 sa ho nepodarí stlačiť na 3,9 %, ale len na 4,3 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy