RBI splatí všetok kapitál bez hlasovacích práv

Raiffeisen Bank International v júni splatila kapitál bez hlasovacích práv v sume 1,75 mld. eur, ktorý dostala od vlády. Desiateho septembra plánuje splatiť zvyšok takéhoto kapitálu, ktorý dostala od súkromných investorov.

Rakúska banka Raiffeisen Bank International AG (RBI) spláca zvyšných 750 mil. eur kapitálu bez hlasovacích práv, ktorý získala od súkromných investorov, aby jej to pomohlo prekonať finančnú krízu. Banka o tom informovala v pondelok. RBI v júni splatila kapitál bez hlasovacích práv v sume 1,75 mld. eur, ktorý dostala od vlády. Desiateho septembra plánuje splatiť zvyšok takéhoto kapitálu, ktorý dostala od súkromných investorov. Reálne RBI spláca 500 mil. eur, pretože 250 mil. eur vracia svojej materskej spoločnosti Raiffeisen Zentralbank.

Po roku 2017 sa kapitál bez hlasovacích práv nebude podľa medzinárodných pravidiel známych ako Bazilej III. považovať za súčasť jadrového kapitálu. Cieľom týchto pravidiel je totiž zaručiť, že banky budú dostatočne silné na to, aby vydržali budúce šoky. RBI uviedla, že kapitál bez hlasovacích práv spláca v situácii, keď má slušnú kapitálovú pozíciu. Banka v úvode tohto roka emisiou nových akcií získala 2,8 mld. eur.

Raiffeisen Bank International pôsobí aj na Slovensku. Je majoritným akcionárom Tatra banky, ktorá bola do Obchodného registra SR zapísaná 1. novembra 1990. Tá od roku 2012 prevádzkuje na Slovensku aj Raiffeisen Bank, ktorá je vedená ako odštepný závod Tatra banky. Do skupiny Raiffeisen patrí aj Zuno Bank, ktorá komerčnú prevádzku začala v decembri 2010 a je novým modelom direct banky skupiny Raiffeisen pre trhy strednej a východnej Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy