Nálada investorov v eurozóne sa zhoršila

Index dôvery, ktorý zostavuje agentúra Sentix, v septembri oslabil na -9,8 bodu z augustových 2,7 bodu. Dostal sa tak najnižšie od júla 2013.

Nálada investorov v eurozóne sa v septembri už druhý mesiac po sebe zhoršila a klesla na najnižšiu úroveň za viac ako rok. Index dôvery, ktorý zostavuje agentúra Sentix, v septembri oslabil na mínus 9,8 bodu z augustových 2,7 bodu. Dostal sa tak najnižšie od júla 2013. Augustová hodnota indexu zďaleka nenaplnila očakávania analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí predpokladali, že oslabí iba mierne, a to na 2 body.
„Je to nezvyčajné, pretože odvtedy, ako sa funkcie ujal šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi, sa ECB rozličnými opatreniami vždy podarilo podporiť ekonomické očakávania investorov. Zdá sa, že to už nefunguje,“ uviedla agentúra Sentix vo vyhlásení. Dodala pritom, že index dôvery naznačuje ďalšiu recesiu v eurozóne. Hospodárstvo Európskej menovej únie v druhom štvrťroku nečakane stagnovalo.

Podindex mapujúci hodnotenie situácie eurozóny investormi poklesol najvýraznejšie od roku 2003, odkedy agentúra Sentix index dôvery zostavuje. Podľa agentúra hlavným dôvodom je ukrajinská kríza a ekonomické sankcie. Podindex očakávaní oslabil na najnižšiu hodnotu od novembra 2012. Index dôvery investorov v Nemecku klesol na 11,1 bodu z augustových 17,9 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy