Poľsko by malo znížiť úrokové sadzby

Predstaviteľka poľskej centrálnej banky navrhuje v októbri znížiť úrokové sadzby o 50 bázických bodov na 2 %

Poľská centrálna banka by mala v októbri znížiť úrokové sadzby o ďalších 50 bázických bodov na 2 %. Navrhuje to členka jej Rady pre monetárnu politiku Elzbieta Chojna-Duchová. O ďalších krokoch by mala banka rozhodnúť v novembri na základe aktualizovanej prognózy. Októbrové zníženie sadzieb má podľa nej v desaťčlennej Rade pre menovú politiku väčšinovú podporu, zatiaľ však nie je jasné, aký by malo mať rozsah. Ruské embargo na dovoz potravín, slabá ekonomika a negatívne štatistiky z eurozóny môžu predĺžiť obdobie deflácie, upozornila Chojna-Duchová v komentári, ktorý banka zverejnila v pondelok.

Zníženie o 0,25 percentuálneho bodu by bolo účelné v júni alebo v júni, v aktuálnej situácii by však mala banka reagovať „rozhodnejšie“, dodala Chojna-Duchová, ktorá patrí v poľskej centrálnej banke medzi najznámejších zástancov voľnej menovej politiky.

Poľská centrálna banka minulý týždeň ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Banka menovú politiku nezmenila napriek tomu, že spotrebiteľské ceny v krajine klesli, a napriek slabšiemu výhľadu ekonomického rastu v dôsledku krízy v susednej Ukrajine. Poľské spotrebiteľské ceny v júli klesli, čím sa inflácia v krajine ešte viac vzdialila od želanej úrovne 2,5 %. Ukrajinská kríza negatívne ovplyvnila poľský export v druhom štvrťroku, čo signalizuje pravdepodobné spomalenie hospodárskeho rastu. Oslabenie poľského zahraničného obchodu totiž prevažuje nad dobrým domácim dopytom. V druhom štvrťroku sa medzikvartálny rast poľského hospodárstva spomalil na 0,6 % po tom, ako v prvom štvrťroku posilnilo o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy