Export z Nemecka v júli vzrástol viac, ako sa čakalo

Export z Nemecka v júli vzrástol viac, ako ekonómovia predpovedali, zatiaľ čo import nečakane klesol. Výsledkom bol rekordný obchodný prebytok vo výške 22,2 miliardy eur, ktorý vyvoláva nádej, že najväčšia európska ekonomika v súčasnom 3. štvrťroku ožila a po poklese v 2. kvartáli zaznamená opäť expanziu. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad Destatis.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že obchodný prebytok Nemecka po očistení od sezónnych vplyvov v júli stúpne oveľa miernejšie, a to na 16,8 miliardy eur z júnových 16,4 miliardy eur.
Za lepšie výsledky vďačí Nemecko exportu. Podľa údajov Destatist sa vývoz v krajiny v júli 2014 zvýšil medzimesačne o 4,7 %, čo bol jeho najstrmší nárast od mája 2012. Analytici pritom predpovedali Nemecku rast júlového exportu o 0,6 % po júnovom zvýšení o 0,9 %.
Na druhej strane, dovoz do Nemecka v júli klesol o 1,8 % v porovnaní s júnom, keď medzimesačne vzrástol o 4,5 %. Analytici však počítali s rastom dovozu o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní sa vývoz z najväčšej európskej ekonomiky v júli zvýšil o 8,5 %, zatiaľ čo dovoz vzrástol o 1 %.
Analytici vzhľadom na júlové výsledky zahraničného obchodu a tiež na zvýšenie produkcie nemeckého priemyslu aj rast nových objednávok za júl predpovedajú, že Nemecko by sa malo vyhnúť recesii a výkon jeho ekonomiky opäť stúpne po medzikvartálnom poklese o 0,2 % v období apríl – jún.

Súvisiace články

Aktuálne správy