Ministri neriešili odvetné sankcie voči Rusku v oblasti potravín

Európski ministri poľnohospodárstva na dnešnom mimoriadnom rokovaní Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli nežiadali protiopatrenia voči Moskve v súvislosti s ruským embargom na dovoz niektorých európskych potravín. Pre TASR uviedol minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.
„Takéto diskusie sa neviedli. Ani jeden z ministrov sa nevyjadril ohľadom opatrení proti Ruskej federácii,“ zdôraznil Jahnátek.
Šéf slovenského agrorezortu v tejto súvislosti pripomenul, že EÚ vyváža na územie Ruskej federácie potravinárske komodity zhruba za 12 miliárd eur ročne. Nie je to podľa neho najrozhodujúcejší export únie, ale je dôležitý a pre ekonomiku viacerých členských štátov ide o citlivú záležitosť.
„V tomto duchu sa neniesli dnešné diskusie. Skôr sa hľadalo riešenie, ako podržať producentov na to obdobie, kým budú trvať ruské sankcie, aby prežili toto obdobie, a potom stabilizovať situáciu po odstránení politických dôvodov, ktoré vyvolali krízu ako takú,“ konštatoval Jahnátek.
Zároveň priznal, že zásluhou ruských sankcií už prvé náznaky krízy začínajú pociťovať aj slovenskí poľnohospodári. Podľa údajov, ktoré má rezort k dispozícii, výrazne klesli ceny zeleniny a ovocia. V prípade zeleniny došlo k poklesu výkupných cien o 30 až 40 %. Najviditeľnejšie je to v prípade jabĺk, u ktorých je výkupná cena v súčasnosti na úrovni 0,26 eura za kilogram, ale napríklad ponuky z Poľska znižujú túto cenovú hladinu na 0,18 eura. A mliekari s obavami čakajú, ako sa pretavia do reality rokovania o cenách za mlieko, ktoré pre nich začnú platiť od októbra.

Súvisiace články

Aktuálne správy