Fínska ekonomika sa v 2. kvartáli dostala z recesie

Fínska ekonomika zaznamenala v 2. kvartáli 2014 lepší vývoj, než sa pôvodne očakávalo, a Fínsko tak vystúpilo z technickej recesie. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil dnešné údaje fínskeho štatistického úradu.
Hrubý domáci produkt (HDP) Fínska vzrástol v období od apríla do konca júna medzikvartálne o 0,2 % po dvoch po sebe idúcich štvrťrokoch poklesu. Práve dva kvartály poklesu ekonomiky po sebe predstavujú technickú recesiu. V 1. štvrťroku tohto roka, ako aj v poslednom štvrťroku 2013 evidovala fínska ekonomika pokles o 0,3 %.
Výsledok za 2. kvartál je tak lepší, než predpokladali analytici. Tí očakávali, že ekonomika bude v 2. štvrťroku stagnovať.
Export vzrástol v 2. kvartáli medzištvrťročne o 2,2 % a dovoz sa zvýšil o 2,4 %. Ekonomiku potiahli aj investície, ktoré vzrástli o 0,5 %.
V medziročnom porovnaní sa HDP Fínska znížil o 0,1 %. Zmiernil tak tempo poklesu, keďže v 1. štvrťroku predstavoval medziročný pokles ekonomiky 0,3 %. Aj tento údaj je lepší, ako očakávali ekonómovia, ktorí predpokladali zníženie o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy