Únia autodopravcov kritizuje návrh dane z motorových vozidiel

Hoci rezort financií tvrdí, že nový návrh je spravodlivejší, UNAS hovorí o likvidácii konkurencieschopnosti.

Zmeny v dani z motorových vozidiel budú viesť k likvidácii konkurencieschopnosti. Tvrdí to Únia autodopravcov Slovenska (UNAS), podľa ktorej bude výška dane po aplikovaní vládou schváleného návrhu neštandardne vysoká a spôsobí odliv podnikateľov v autodoprave do iných krajín. „Slovensko príde o milióny, ktoré sa mu už nikdy nevrátia. Predmetný vládny návrh dokonca zvyšuje daňové zaťaženie u starších vozidiel, čo je absolútne neakceptovateľné, pretože naši podnikatelia si nemôžu dovoliť kupovať nové autá,“ uvádza sa vo vyhlásení UNAS.

Únia zároveň vyzvala poslancov, aby predložili pozmeňujúce návrhy, ktorými by sa výška daní upravila aspoň na úroveň Českej republiky.

Ministerstvo financií pritom naopak tvrdí, že daň bude podľa nového návrhu spravodlivejšia, ekologickejšia a prehľadnejšia. Sadzby dane sa majú zjednotiť a budú rovnaké pre celé Slovensko, pričom pri výške sadzieb bude veľkú úlohu zohrávať najmä ekologickosť vozidla a jeho vplyv na životné prostredie.

Výška sadzieb je stanovená na základe priemerne najnižších sadzieb, ktoré sú v súčasnosti platné na Slovensku. Združenie autodopravcov ČESMAD pozitívne vníma to, že sa zjednotia sadzby a že mnohí dopravcovia si môžu znížiť dane. Takisto vítajú dohodu na tom, že do zákona sú zapracované aj zľavy pre ekologické vozidlá. Po akceptovaní pripomienok autodopravcov, sa pôvodne avizované zľavy zvýšia na 25 % pri nových vozidlách do veku troch rokov, na 20 % pri tri- až šesťročných a 15 % zľavu by mali využívať majitelia vozidiel s vekom od 6 do 9 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy