Nemecké priemyselné objednávky v júli nečakane prudko vzrástli

Nemecké priemyselné objednávky sa v júli výrazne oživili. Ich nárast prekonal očakávania a bol najvyšší za vyše roka, čo utlmilo obavy z toho, že najväčšia európska ekonomika môže upadnúť do recesie. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Objednávky v júli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vyskočili o 4,6 %, uviedol spolkový štatistický úrad. V júni objednávky klesli len o 2,7 % a nie o 3,2 %, ako pôvodne uvádzali štatistici. Experti počítali v júli s nárastom len o 1,5 %.
„Po neistotách, ktoré v ekonomike vyvolali geopolitický vývoj a ochladenie rastu v 2. štvrťroku, dáva vysoký nárast objednávok povzbudzujúci signál pre vývoj v priemysle,“ uviedlo nemecké ministerstvo hospodárstva.
Nemecká ekonomika v 2. štvrťroku prekvapivo medzikvartálne klesla o 0,2 %. Pri dvoch po sebe idúcich štvrťrokoch poklesu sa hovorí o recesii.
Domáce objednávky v júli vzrástli o 1,7 % a zahraničné objednávky o 6,9 %. Dopyt z krajín eurozóny sa zvýšil o 1,7 % a zo štátov mimo menovej únie až o 9,8 %.
Objednávky medzitovarov sa zvýšili o 0,3 % a kapitálových tovarov o 8,5 %. Objednávky spotrebiteľských tovarov klesli o 2,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy