Počasie ženie cenu kávy nahor

Suché počasie znepokojuje farmárov v Brazílii, keďže sucho počas kľúčovej doby kvitnutia môže ublížiť úrode. Očakáva sa totiž zdržanie tradičných dažďov, ktoré prichádzajú v polovici septembra. Dažde by mali prísť s dvojtýždňovým oneskorením.

Brazília je najväčší producent aj exportér tejto komodity. Produkcia môže klesnúť na 50 miliónov vriec z 53 miliónov vriec (jedno vrece 60kg). Nedostatok dažďa v prvom štvrťroku tohto roka spôsobuje výrazné problémy. Do ďalšieho roku sa očakáva ešte nižšia úroda, čo vyháňa cenu kávy na test 17-týždňových maxím.

Tento rok je futures kontrakt  na kávu najaktívnejším spomedzi 22 základných surovín zahrnutých do Bloomberg Commodity indexu. Len tento rok káva pridala na cene viac ako 75 %. Podľa priloženého grafu, ktorý je hlavným benchmarkom ku káve Arabica, sa cena kávy vydala na sever, kam ju okrem fundamentu poslal aj trendový indikátor CCI. Z konca augusta sa vytvoril vstup na základe signálu 2v s potenciálom k úrovni 222 USD/lb.

Zdroj: Bloomberg

V dnešnom obchodovaní bol zmazaný takmer celý utorkový rast.  Záujem investorov o kávu poľavil potom, čo sa dnes začali orientovať na kakao.  Trend však zostáva býčí, čo potvrdzuje odhadované futures ceny na kávu Arabica.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy