Paríž zrejme obmedzí plán rozpočtových škrtov v roku 2015

Francúzsko pravdepodobne bude musieť obmedziť plán rozpočtových škrtov v budúcom roku. Dôvodom je nízka miera inflácie. V utorok to pre agentúru AFP povedal francúzsky minister financií Michel Sapin. Francúzska vláda dúfala, že v budúcoročnom rozpočte ušetrí 21 mld. eur. Tieto úspory vláda plánovala v rámci snahy o ušetrenie 50 mld. eur počas nasledujúcich troch rokov.

Cieľom je znížiť rast verejných výdavkov na úroveň inflácie. Tá by podľa prognóz mala byť v budúcom roku v priemere vo výške 1,5 %. V júli však medziročná miera inflácie bola vo výške 0,6 %, pričom francúzska vláda počíta s medziročnou infláciou vo výške 1,2 % v tomto roku. „Nemôžeme mať rovnaké ciele s tak nízkou infláciou,“ povedal Sapin. Reagoval tak na otázku, či krajina udrží ciele na roky 2015.

Slabšia než očakávaná inflácia znamená, že výdavky by mali byť obmedzené v budúcom roku ešte výraznejšie, aby vláda plán dodržala. Sapin na konci mesiaca predstaví budúcoročný rozpočet. Minister minulý mesiac výrazne naznačil, že menší hospodársky rast, než sa čakalo, bude znamenať, že nebude možné, aby Francúzsko splnilo rozpočtové ciele v oblasti deficitu, ktoré stanovila EÚ. Krajina by mala v budúcom roku dosiahnuť rozpočtový deficit vo výške troch percent hrubého domáceho produktu.

Súvisiace články

Aktuálne správy