Nemeckí chemici znížili prognózu rastu tržieb odvetvia

Nemecký Zväz chemického priemyslu revidoval smerom nadol svoju prognózu rastu tržieb chemických spoločností na 1 % z 1,5 %.

Nemecký Zväz chemického priemyslu (VCI) v utorok znížil svoju prognózu rastu tržieb svojich členov na tento rok. Podľa nej by mali tržby chemických spoločností v tomto roku vzrásť o jedno percento na 192,5 mld. eur. Predchádzajúca prognóza rátala s posilnením tržieb o 1,5 %. Dôvodom sú podľa zväzu kríza na Ukrajine a obchodné sankcie voči Rusku, ktoré poškodzujú priemyselných odberateľov a ovplyvňujú celkovú ekonomiku.

Podľa údajov zverejnených tento týždeň viedli slabé investičné výdavky a klesajúci obchod k oslabeniu nemeckej ekonomiky prvýkrát za vyše rok. „Nemecký chemický sektor utrpel v druhom kvartáli ekonomickú porážku,“ uviedol prezident VCI Karl-Ludwig Kley vo vyhlásení.

Najväčšími chemickými firmami v Nemecku sú BASF, Evonik, Bayer a Lanxess. V krajine však majú svoje závody aj zahraniční chemickí výrobcovia, napríklad Dow Chemical, DuPont a LyondellBasell. Nemecký chemický sektor je najväčší v Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy