Zlato sa chystá do najziskovejšieho mesiaca v rokoch

 Investori znížili cenu zlata o 1 percento na dvojmesačné minimum. Ale môžu veriť v útechu, keďže história im ukazuje, že tento drahý kov má v septembri tendenciu dosahovať najlepší výkon.V priebehu posledných 20 rokov, cena tohto drahého kovu v priemere počas každého mesiaca september dosahuje zisk na úrovni 3 percent, čo bude nasledovať druhým najlepším mesiacom v roku (november), kedy ceny v priemere vzrástli o 1,8 percenta.

 

Investori znížili cenu zlata o 1 percento na dvojmesačné minimum. Ale môžu veriť v útechu, keďže história im ukazuje, že tento drahý kov má v septembri tendenciu dosahovať najlepší výkon.

V priebehu posledných 20 rokov, cena tohto drahého kovu v priemere počas každého mesiaca september dosahuje zisk na úrovni 3 percent, čo bude nasledovať druhým najlepším mesiacom v roku (november), kedy ceny v priemere vzrástli o 1,8 percenta. Cena zlata 21. augusta dosiahla úroveň $ 1 273.14 dolárov za uncu, čo je najnižšia úroveň od 18. júna.

Nákup je zvyčajne podporený obdobím festivalov v Indii, ktoré prebiehajú od konca augusta do októbra a je nasledovaný svadobnou sezónou, kedy Indovia vykonávajú nákup svadobných šiat, alebo šperkov, ako určitá forma darov od príbuzných. Čínske nákupy sa ku koncu roka môžu taktiež zvýšiť, keďže lunárny Nový rok sa v tejto krajine oslavuje vo februári. Tento národ v roku 2013 nahradil Indiu, ako najväčšieho svetového spotrebiteľa zlata.

Podobné: Dovoz zlata do Číny klesá 5. mesiacom za sebou, na slabom dopyte

Mark O'Byrne, riaditeľ spoločnosti GoldCore v Dubline poznamenal: "Klenotníci a obchodníci v Indii sa v nadchádzajúcich týždňoch začnú opäť zásobovať, takže by to malo mať vplyv na ich ceny," … "Mnoho obchodníkov si je vedomých tohto sezónneho nárastu dopytu, takže to môže prispievať k vyšším cenám. Majú tendenciu nakupovať vo veľkých objemoch. "

Tento kov sa v piatok v Londýne obchodoval na úrovni 1 283.68 dolárov za uncu, čím v roku 2014 dosahuje zisk na úrovni 6,8 percenta, po 28 percentnom poklese v roku 2013. Tento pokles jeho cien bol najväčší za obdobie viac ako troch desaťročí, čo viedlo v Ázií k nárastu dopytu po šperkoch a minciach, aj keď indická vláda sa snažila obmedziť jeho dovoz, s cieľom obmedziť deficit bežného účtu. Napriek tomu jeho ceny v septembri minulého roka poklesli o 4,7 percenta, čo sa vzpieralo dlhodobému trendu.

Analytici banky UBS v správe zo dňa 20.augusta uviedli: „Výkon zlata by mal počas budúceho mesiaca pravdepodobne zaostávať za historickým priemerom, pretože sa očakáva, že dopyt z Číny by mal zatlačiť jeho ceny smerom k 1 200 dolárom za uncu.“

Zdroj: Bloomberg

Zdroj: Reuters, Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy