Zber poľnohospodárskych plodín minulý týždeň pokročil len minimálne

Zber letných poľnohospodárskych plodín v uplynulom týždni pokročil v dôsledku daždivého počasia len minimálne. Podľa dispečingu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) bolo k 25. augustu 2014 zožatých necelých 94 % plôch hustosiatych obilnín a viac ako 96 % výmery repky. Informoval o tom dnes tlačový hovorca SPPK Stanislav Nemec.
Zúfalí sú podľa jeho slov najmä poľnohospodári na severe Slovenska, ktorí majú pre nepriaznivé poveternostné podmienky nemalú časť úrody stále na koreni. Pritom zrno, ktoré je v dôsledku poľahnutia porastov na zemi, už začína klíčiť a to zvyšné vypadáva z klasov. Navyše, neustále klesá jeho kvalita a zvyšuje sa vlhkosť, ktorá v mnohých prípadoch prekračuje hranicu 20 %.
„Vysoká vlhkosť zrna, ktoré sa pestovateľom v severných regiónoch darí zbierať doslova po troškách medzi pokračujúcimi prívalmi dažďa, zvyšuje nároky na jeho sušenie,“ povedal predseda SPPK Milan Semančík. „To je však spojené s ďalšími dodatočnými nákladmi, pričom nákupné ceny obilnín aj repky stále pozvoľna klesajú a dosahujú úrovne spred mnohých rokov, keď boli náklady poľnohospodárov nižšie. Ani tí roľníci, ktorí stačili zozbierať úrodu v relatívne priaznivom počasí a dosiahli solídne množstevné aj kvalitatívne parametre, nemajú istotu, že za jej predaj utŕžia viac finančných prostriedkov ako v minulosti. To patrí tiež medzi špecifiká tohtoročnej žatvy, ktorá je vo viacerých smeroch odlišná od tých predchádzajúcich,“ dodal Semančík.
Z hlásení regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr je podľa Nemca zrejmé, že na zberovú techniku ešte čaká necelých 5000 hektárov (ha) repky a viac ako 34.000 ha hustosiatych obilnín. Priemerné hektárové úrody zatiaľ vychádzajú na 3,67 tony v prípade repky a na 5,38 tony u hustosiatych obilnín. Celkovo je podľa SPPK zatiaľ v skladoch poľnohospodárov 2,862 milióna ton obilia, z čoho najviac, až 2,081 milióna ton, pripadá na pšenicu. Doterajšia produkcia repky predstavuje necelých 444.000 ton, čo je množstvo, aké sa v ostatných desiatich rokoch na Slovensku nezozbieralo.

Súvisiace články

Aktuálne správy