Fed môže zvýšiť úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

Šéfka americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenová varovala, že banka môže začať so zvyšovaním úrokových sadzieb skôr, než sa očakáva. A to v prípade, že americká ekonomika bude pokračovať v oživovaní. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a RTTNews.
Na trh práce v USA majú stále vplyv dôsledky hospodárskej krízy. Fed musí byť opatrný pri určení času, kedy začne zvyšovať úroky, uviedla Yellenová na konferencii centrálnych bankárov v Jackson Hole. Samotná miera nezamestnanosti je podľa šéfky Fedu nedostatočným ukazovateľom zdravia amerického trhu práce.
Miera nezamestnanosti klesá rýchlejšie, než sa predpokladalo. Yellenová však upozornila, že ekonomické deformácie z uplynulých piatich rokov spôsobili, že milióny ľudí pracujú len na čiastočný úväzok, alebo si úplne prestali hľadať prácu. To sú fakty, ktoré neodráža miera nezamestnanosti.
Posúdenie, či je ekonomika blízko plnej zamestnanosti, „komplikujú pokračujúce posuny v štruktúre trhu práce a možnosť, že hlboká recesia spôsobila trvalé zmeny vo fungovaní trhu práce“, uviedla šéfka Fedu.
„Ak bude pokrok ozdravovania trhu práce rýchlejší, než sa predpokladalo, alebo ak inflácie začne rásť rýchlejšie, než sa predpokladalo, čoho výsledkom bude rýchlejšie približovanie k nášmu dvojitému cieľu, potom sa kľúčový úrok môže začať zvyšovať skôr, než aktuálne očakáva menový výbor, a potom môže byť jeho zvyšovanie rýchlejšie,“ povedala Yellenová.
Fed drží svoj kľúčový úrok v blízkosti nuly od decembra 2008. Banka uviedla, že dlhší čas počká so zvyšovaním sadzieb po ukončení programu nákupu dlhopisov, ktorý by sa mal úplne uzavrieť v októbri. Finančné trhy aktuálne predpokladajú, že Fed začne zvyšovať úrokové sadzby približne v polovici budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy