Taliansky premiér poprel, že vláda pripravuje zvýšenie daní

Taliansky premiér Matteo Renzi vo štvrtok odmietol, že by jeho vláda plánovala zvyšovanie daní, rozpočtové úpravy, či znižovanie dôchodkov

Taliansky premiér Matteo Renzi vo štvrtok poprel, že by jeho vláda plánovala zvyšovanie daní či znižovanie dôchodkov. Taktiež odmietol, že by vláda chcela prijať dodatočné opatrenia, ktoré by korigovali tohtoročný rozpočtový deficit. Počas leta sa opakovane objavovali správy v médiách o tom, že Renziho kabinet musí prijať „minirozpočet“, aby krajina splnila cieľ v oblasti rozpočtového deficitu. Talianska ekonomika sa totiž neočakávane prepadla do recesie. „Každý, kto hovorí o škrtoch dôchodkov alebo o minirozpočte, hovorí o veciach, ktoré nemáme v agende,“ povedal Renzi.

„Budú nové dane keď sa ľudia vrátia z dovoleniek? Nie, naopak budeme sa snažiť pokračovať v znižovaní daní,“ uviedol Renzi. Talianska ekonomika v druhom štvrťroku oslabila o 0,2 % a klesala jedenásty kvartál za posledných dvanásť kvartálov. Väčšina analytikov očakáva, že talianska ekonomika tento rok rásť nebude, alebo posilní len mierne. Oficiálna vládna prognóza počíta s hospodárskym rastom na úrovni 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy