Bude rok 2014 zlomovým pre čínske akcie?

 Čínske akciové trhy v posledných mesiacoch zaútočili na vyššie úrovne, na zadnej strane silnejších ekonomických dát, uvoľnenejších menových podmienok a podporných politík od Pekingu, čo zintenzívnilo diskusie o tom, či tento neblaho preslávený zaostávaný trh sa konečne vymaní z jeho niekoľko-ročného poklesu.Čínsky akciový index Shanghai Composite dosiahol štyri rovné týždenné zisky za sebou, čím sa jeho celkový nárast dostal na úroveň 8 percent.

 

Čínske akciové trhy v posledných mesiacoch zaútočili na vyššie úrovne, na zadnej strane silnejších ekonomických dát, uvoľnenejších menových podmienok a podporných politík od Pekingu, čo zintenzívnilo diskusie o tom, či tento neblaho preslávený zaostávaný trh sa konečne vymaní z jeho niekoľko-ročného poklesu.

Čínsky akciový index Shanghai Composite dosiahol štyri rovné týždenné zisky za sebou, čím sa jeho celkový nárast dostal na úroveň 8 percent. V súčasnosti je teda vo viac ako 12 percentnom zisku z miním dosiahnutých v marci tohto roka a v roku 2014 je v takmer 5 percentnom pluse. Tento čínsky akciový index skončil v červených číslach, každým rokom od roku 2010.

Býci Číny sa zatiaľ držali mimo tejto krajiny, keďže aj čakali na nové bezprostredné začatie (v októbri) obchodovania akcií na burze v Šanghaji a Hong Kongu pre veľké množstvo investorov.

Tento systém, oznámil čínsky premiér Li Keqiang v apríli, čo by malo umožniť celosvetovým investorom – inštitucionálnym a drobným – obchodovať akcie na burze v Šanghaji a Hong Kongu. V súčasnosti len inštitucionálni investori zo zahraničia môžu ( na základe zabezpečeným kvót od vlády) investovať priamo do čínskych domácich trhov.

Dickie Wong, výkonný riaditeľ spoločnosti Kingston Securities , ktorá očakáva, že čínsky akciový index Shanghai Composite do konca roka vzrastie o ďalších 10 až 15 percent prišiel s vyjadrením: „Čínsky trh stále hľadá atraktívne ocenenia, čo by malo podporiť investície vo štvrtom štvrťroku.“

Ďalej poznamenal: „V súčasnej dobe čínske akcie triedy A a najmä u vodcov sektorov, ako ICBC, CCB, Ping An a China Life stále sa obchodujú s veľkou zľavou, v pomere akcií triedy H, čo by malo predstavovať dobrú príležitosť pre investorov.“

Ryan Huang, trhový analytik finančnej spoločnosti IG konštatuje, že čínske akcie sú stále lacné v porovnaní s inými veľkými trhmi. Čínsky akciový index Shanghai Composite sa obchoduje 9-násobku P/E rastio (pomer cena vs. zisk), čo je oveľa nižšia úroveň, než 16-násobok amerického indexu S&P 500 a 17-násobku japonského index Nikkei 225.

Ďalej poznamenal: „Nevidím žiadne známky toho, že by ceny akcií mali klesať na nižšie úrovne. Ak ekonomické údaje Číny budú aj naďalej žiariť, trhu bude smerovať určite na vyššie úrovne.“

Čínska ekonomické dáta sú v posledných mesiacoch stále pozitívne, čo podporuje znižovanie stimulov z Pekingu na podporu rastu, ako sa vládny predstavitelia snažia zmeniť zameranie od investícií na domácu spotrebu.

Huang z IG je veľmi pozitívny, čo sa týka technologických akcií, ako Tencent, Baidu a JD.com, ktoré by mali prospech z posilnenia ekonomiky.

Taktiež poznamenal: „V porovnaní s ich kolegami v USA sa obchodujú na nižšom ocenení a majú oveľa väčší rastový potenciál, ako sa rozšíriť po celej krajine a na nových trhoch.“

Jim Walker, zakladateľ a CEO spoločnosti Asianomics, hovorí že stále má obavy s čínskej perspektívy rastu, keďže varoval ohľadom rizík z rastúceho čínskeho dlhu. Podiel dlhu Číny k HDP v júli zasiahol úroveň 251 percent, od 147 percent na konci roka 2008.

Hovorí: „Nie som prekvapený, že čínske akcie sú na tom dobre, ale to je preto, že vláda bola pumpuje do systému svoje peniaze.“ Walker je dlhoročným medveďom (na pokles), čo sa týka Číny a domnieva sa, že súčasný nárast trhu nie je udržateľný a odporúča, aby si investori vybrali svoje zisky, pokiaľ môžu.

„Iste v Číne je prebytok obchodnej bilancie silný, ale je to čiastočne z dôvodu nižšieho dovozu. Ak by sa mala ukázať sila čínskej ekonomiky, dovozy by mali rásť a nie naopak.“ On je taktiež podozrievavý, čo sa týka slabej miery spotrebiteľskej inflácie, ktorá v júli vzrástla o skromných 2,3 percenta, čo je od júna bezo zmeny. Ak by spotrebitelia míňali viac, toto číslo by malo jednoznačne rásť.

Huang z IG pripúšťa, že existujú riziká, ktoré by mohli rušiť jasný pohľad na čínskej akcie, najmä z dôvodov potenciálnej bubliny v sektore realít, ktoré by mohli destabilizovať ekonomiku a poslať akcie do poklesu.

Nakoniec dodal: „Aj naďalej budeme sledovať varovné signály z oblasti nehnuteľností. Existuje riziko, že nadbytok nepredaných jednotiek by mohol vytvoriť objem zásob bytov, ktoré by mohli vyvolať dlhší prepad priemyslu.“

Zdroj: BBC, EconomicTimes

Súvisiace články

Aktuálne správy