Vláda schválila zavedenie súbehu pomoci v hmotnej núdzi a mzdy

Rezort práce chce u ľudí, ktorí sú viac ako rok bez práce, zvýšiť motiváciu nájsť si zamestnanie. Zaviesť sa má preto súbeh pomoci v hmotnej núdzi a mzdy. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR mieni tieto zmeny uskutočniť prostredníctvom novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Dnes ju schválila vláda.
Nárok na pomoc v hmotnej núdzi majú mať tí dlhodobo nezamestnaní ľudia, ktorí si našli prácu a ich zárobok nebude vyšší ako dvojnásobok sumy minimálnej mzdy. „Cieľom je, aby ľudia, ktorí budú pracovať, mali vyšší príjem ako ľudia, ktorí zostávajú v hmotnej núdzi,“ zdôvodnil rezort práce.
Nárok na súbežné čerpanie dávok v hmotnej núdzi a príjmov z práce bude má mať aj ten občan, ktorý pred vznikom pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu bol dlhodobo nezamestnaný, alebo dlhodobo neaktívny. To znamená, že nebol síce evidovaný ako uchádzač o zamestnanie najmenej 12 mesiacov, avšak spĺňal by status dlhodobo nezamestnaného, ak by evidovaný bol. „Poslednou kumulatívnou podmienkou je, aby fyzická osoba pred vznikom pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu bola členom domácnosti, ktorej sa poskytovala pomoc v hmotnej núdzi,“ uvádza sa v návrhu rezortu práce.
Po novom tak ľudia, ktorí si nájdu prácu, majú v 1. polroku dostávať osobitný príspevok v sume 126,14 eura mesačne a v 2. polroku majú dostávať príspevok vo výške 63,07 eura.
Podľa v súčasnosti platnej legislatívy pôvodne dlhodobo nezamestnaní ľudia majú nárok na poberanie osobitného príspevku vo výške 63,07 eura počas šiestich mesiacov. Ich hrubá mzda ale nemôže presiahnuť trojnásobok minimálnej mzdy. Podľa zákona je však vylúčený súbeh poskytovania pomoci v hmotnej núdzi a osobitného príspevku. To znamená, že ak človek dostane osobitný príspevok, stráca nárok na čerpanie dávok v hmotnej núdzi.

Súvisiace články

Aktuálne správy