Taliansky priemysel v júni ožil a jeho výkon sa opäť zvýšil

Taliansky priemysel v júni ožil a po májovom poklese sa jeho výkon opäť zvýšil, a to viac, ako ekonómovia odhadovali. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na štatistický úrad Istat.
Podľa najnovších údajov sa produkcia talianskeho priemyslu po očistení od sezónnych vplyvov v júni zvýšila o 0,9 % v porovnaní s májom, keď naopak klesla medzimesačne o 1,2 %. Analytici pritom odhadovali, že priemyselná výroba v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v júni stúpne o 0,8 %. Júnové medzimesačné tempo rastu priemyselnej výroby bolo zároveň najvyššie od januára tohto roka, keď dosiahlo 1,1 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že objem výroby spotrebiteľských produktov v Taliansku sa v júni zvýši medzimesačne o 2,5 %, výroba kapitálových produktov vzrástla o 2,6 % a produkcia energií stúpla o 0,3 %. Na druhej strane sa výroba polotovarov v júni medzimesačne znížila o 0,2 %.
Aj v medziročnom porovnaní sa výkon talianskeho priemyslu po očistení od počtu pracovných dní v júni zvýšil, a to o 0,4 %, čo je lepší výsledok ako v máji, keď klesol o 1,7 %.
Za prvých šesť mesiacov tohto roka stúpol výkon talianskeho priemyslu o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy