Po sankciách voči Rusku čakajú nemecké firmy na otvorenie iránskeho trhu

Nemecké podniky dúfajú v skoré otvorenie iránskeho trhu, čo by im malo pomôcť čiastočne vykompenzovať problémy spojené so sankciami voči Rusku. Tie v poslednom období zaviedli Európska únia a USA pre aktivity Moskvy na Ukrajine. Informovali o tom agentúra RIA Novosti a na svojej internetovej stránke denník Wall Street Journal (WSJ).
„Potenciál iránskeho trhu je pre nás obrovský,“ povedal pre WSJ Volker Treier, šéf oddelenia medzinárodného obchodu v rámci Asociácie nemeckých komôr obchodu a priemyslu (DIHK). V novembri minulého roka skupina šiestich veľmocí a Irán uzatvorili dohodu o čiastočnom uvoľnení medzinárodných sankcií voči Iránu pod podmienkou, že Teherán obmedzí obohacovanie uránu len na 5 %, čo je úroveň bežná v jadrových reaktoroch. Teherán obohacovanie obmedzil a veľmoci sankcie čiastočne zmiernili. Konečnú dohodu by mali dosiahnuť do 24. novembra.
„Keď sa embargo zruší, otvoria sa nám obrovské možnosti,“ povedala Stephanie Spinner-Königová zo spoločnosti Spinner, ktorá vyrába komponenty pre oblasť informačných technológií. DIHK odhaduje, že po úplnom zrušení sankcií by hodnota nemeckého exportu do Iránu mohla rýchlo dosiahnuť ročne 13,5 miliardy USD (10,06 miliardy eur).
Aj keď mnohé nemecké firmy vidia v Iráne veľké možnosti, nahlas sa o tom obávajú hovoriť, aby prípadná spolupráca s touto krajinou neohrozila ich vzťahy s USA. Spojené štáty boli totiž v minulom roku druhým najväčším obchodným partnerom Nemecka, zatiaľ čo Irán je v tomto rebríčku zhruba na 55. mieste.

Súvisiace články

Aktuálne správy