Štatistika o 19-% náraste zamestnanosti v potravinárstve je z ríše sci–fi

Medziročný nárast zamestnanosti v potravinárskom priemysle o 19 %, ako sa uvádza vo Výberovom zisťovaní pracovných síl (VZPS), nezodpovedá podľa Potravinárskej komory Slovenska (PKS) realite v potravinárskom odvetví a odbornú i laickú verejnosť zavádza. Uviedla to pre TASR riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.
Údaj o 19-% náraste zamestnanosti v potravinárskom odvetví podľa výsledkov anketového zisťovania na vzorke 10.250 domácností, čo predstavuje približne 23.000 respondentov, bol zverejnený v Správe o poľnohospodárstve a potravinárstve za rok 2013.
Štatistický úrad SR podľa Halgašovej každoročne vykazuje aj štatistiku zamestnanosti podľa hlásení priamo od zamestnávateľov, pričom tento údaj má od roku 1993 kontinuálne klesajúci trend.
„Uvedený 19-% nárast zamestnanosti by sme si veľmi priali, s realitou to však nemá nič spoločné. Ak by uvedená informácia bola pravdivá, v praxi by to znamenalo, že Slovensko zažilo v predchádzajúcom roku najväčší rozmach od vzniku samostatnej SR. Muselo by u nás byť vybudovaných napríklad osem podnikov veľkosti Palma, ktorá vo svojom najväčšom rozkvete zamestnávala 1200 ľudí,“ povedal prezident PKS Daniel Poturnay.
Podľa neho ide o podobný problém ako pri vykazovaní štatistiky nezamestnanosti na Slovensku, ktorá sa uskutočňuje tiež podľa rôznej metodiky. Údaje z týchto dvoch štatistík sa pritom často stávajú terčom politických polemík.
Pripomenul, že VZPS je medzinárodné zisťovanie v domácnostiach anketovým spôsobom na úrovni EÚ, ktoré sa vykonáva jednotnou metodikou už od roku 1994. Na úrovni EÚ je VZPS koordinované Eurostatom a Štatistickým úradom SR na úrovni SR. V rámci anketového zisťovania sú respondenti dopytovaní podľa presne určenej metodiky. Medzi pracujúcich v danom odvetví sa započítavajú tí opýtaní, ktorí nielen že majú trvalý pracovný pomer v potravinárskom priemysle na Slovensku, ale tiež všetci tí, ktorí pracovali v odvetví za sledované obdobie akýkoľvek časový úsek, teda aj jednu hodinu, a to v ktoromkoľvek štáte, nielen na území Slovenska.
PKS preto nepovažuje za správne poskytovať v Správe o poľnohospodárstve a potravinárstve údaje, ktoré nemajú pre dané odvetvie vypovedaciu schopnosť a zbytočne mätú odbornú a aj laickú verejnosť. „Naším cieľom je predísť používaniu nesprávnych údajov, ktoré môžu spôsobiť nesprávne hodnotenie situácie v potravinárstve a prijímanie neadekvátnych opatrení,“ dodal Poturnay.

Súvisiace články

Aktuálne správy