Počet nových nezamestnaných v USA stúpol

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, sa v minulom týždni zvýšil o 23 tis. na sezónne upravených 302 tisíc. Trh práce aj napriek tomu posilňuje pre silný rast počtu pracovných miest.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň vzrástol. Podmienky na trhu práce sa napriek tomu zlepšujú vďaka silnému rastu počtu pracovných miest. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti sa v týždni končiacom sa 26. júla zvýšil o 23 tis. na sezónne upravených 302 tis. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpovedali, že počet nových nezamestnaných stúpne na 301 tis.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných minulý týždeň klesol o 3,5 tis. na 297 250, čo je najnižšia úroveň od apríla v roku 2006. Štvortýždňový priemer sa považuje za lepší ukazovateľ základných podmienok na trhu práce, keďže zmenšuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami. Zo správy rezortu práce ďalej vyplýva, že počet nezamestnaných poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň sa v týždni končiacom 19. júla zvýšil o 31 tis. na 2,54 milióna.

Americká vláda očakáva, že počet nových pracovných miest sa v júli zvýšil o 233 tisíc po tom, ako v júni pribudlo v krajine 288 tis. pracovných miest. Júl by tak bol šiestym mesiacom v rade, kedy pribudlo viac ako 200 tis. pracovných miest. Podobná situácia sa zopakovala naposledy v roku 1997.

Súvisiace články

Aktuálne správy