Nórsko sa chce zapojiť do programu sankcií voči Rusku

"Vláda chápe, že Nórsko musí stáť so svojimi spojencami a partnermi v reakcii na protiprávnu činnosť Ruska na Ukrajine," uviedol v stredu nórsky minister zahraničia Boerge Brende.

Nórsko plánuje, že sa pridá k programu ekonomických sankcií, ktoré Európska únia zavádza voči Rusku. „Vláda chápe, že Nórsko musí stáť so svojimi spojencami a partnermi v reakcii na protiprávnu činnosť Ruska na Ukrajine,“ uviedol v stredu nórsky minister zahraničia Boerge Brende. Dodal, že je jasné, že proruskí separatisti dostali moderné zbrane a zásoby z Ruska. Zároveň vyzval Rusko, aby ukončilo svoje zasahovanie na Ukrajine. Moskva vyzbrojovanie separatistov poprela.

Nórsko, ktoré nie je členským štátom EÚ, má v súčasnosti s Ruskom rozsiahle obchodné styky. Nórska štátna spoločnosť Statoil plánuje spoločný prieskum uhľovodíkov s ruskou spoločnosťou Rosnefť v Arktíde. K ďalším nórskym firmám s prepojením na Rusko patria napr. ropná spoločnosť Seadrill, ktorá v máji podpísala dohodu o rozsiahlej spolupráci s firmou Rosnefť, ako aj telekomunikačná skupina Telenor, ktorá vlastní približne tretinový podiel v ruskom operátorovi Vimpelcom.

EÚ spolu s USA v utorok oznámili ďalšie sankcie, ktoré sú zamerané na ruský finančný, zbrojársky a energetický sektor. Ich cieľom je zvýšiť nátlak na Moskvu, ktorú Západ obviňuje z podporovania separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy