Európa sa otvára v červenom

Dnes sa ekonomická kalendár zúžil na pár makrodát, avšak ich dosahy na trh sú citeľné pred ich samotným zverejnením. Nemecká podnikateľská dôvera, ako veľmi sledovaný ukazovateľ nemeckej ekonomiky, spôsobuje spolu s očakávanými úrovňami britského HDP príval medveďej nálady na trhy. Na prvý pohľad nelogický počin, keďže nálada spotrebiteľov z minulotýždňového zverejnenia inštitútu GfK dosahuje maximá za posledných 8 rokov a teda výsledok IFO by mohol byť rovnako vyšší.

Veľkí hráči však zvyknú pred zverejnením dát potiahnuť cenu finančného nástroja opačným smerom ako tým, ktorým majú v úmysle daný nástroj nakupovať/predávať po zverejnení dát. Je to logické: majú trhovú silu a tak ju využívajú k získaniu lepšej ceny.

DAX vo včerajšom obchodovaní narazil na support v podobe 100-dňového kĺzavého priemeru. Naznačená rezistencia na úrovni 9 828.44 bodov by mohla byť testovaná pri zverejnení lepších ako očakávaných dátach. Od 21.7. vidíme rastový potenciál nemeckého indexu, ktorý vychádza z porovnania cenového grafu a trendového indikátora RSI. Je vidieť, že cenový graf robí nižšie low pričom indikátor tvorí vyššie low. Ide o Áčkovú konvergenciu, ktorej potenciál smeruje k úrovni 50-dňového kĺzavého priemeru.

Graf indexu DAX

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy