Finančné trhy sú príliš optimistické, tvrdí šéfka MMF

Európska ekonomika sa zotavuje z krízy, vysoká nezamestnanosť a verejné dlhy však naďalej znamenajú hrozbu pre budúci rast a investície, tvrdí Christine Lagardeová

Európska ekonomika sa zotavuje z krízy, finančné trhy sú však možno až príliš optimistické. Vyhlásila to v piatok šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Ekonomiku stále ohrozuje vysoká nezamestnanosť a verejné dlhy, čo môže mať negatívne dopady na investície a budúci hospodársky rast, upozornila Lagardeová na konferencii v Paríži.

Európsku centrálnu banku (ECB) vyzvala, aby pokračovala vo voľnej monetárnej politike dovtedy, kým súkromný dopyt neobnoví svoj plný potenciál. Členské štáty Európskej únie tiež podľa šéfky MMF potrebujú štrukturálne reformy na podporu tvorby pracovných miest a produktivity.

Medzinárodný menový fond tento týždeň upozornil, že zotavovanie ekonomiky eurozóny je naďalej príliš slabé, aj keď sa vlády krajín eurozóny usilujú o reformy a ECB robí opatrenia na podporu rastu a vyčistenie finančného sektora. Fond zároveň vyzýva krajiny eurozóny, aby dokončili bankovú úniu, podporili dopyt a pokročili v procese uskutočňovania štrukturálnych reforiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy