Minimálne štandardy pre učňovské vzdelávanie pomôžu znížiť nezamestnanosť

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa v dnes prijatom uznesení vyslovili za silnejšie opatrenia zamerané na boj proti nezamestnanosti mladých, vrátane zavedenia minimálnych štandardov pre učňovské vzdelávanie a primeraného odmeňovania.
„Bez zníženia nerovností nie je možné dosiahnuť udržateľný hospodársky rast,“ uvádza sa v texte uznesenia, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 502 za, 112 proti, 22 poslancov sa hlasovania zdržalo.
Nezamestnanosť mladých dosiahla nevídanú úroveň, a to v priemere 23 % v EÚ, pričom miera nezamestnanosti v niektorých členských štátoch je vyššia než 50 %. Celkovo je v EÚ bez práce 5,3 milióna mladých ľudí vo veku od 16 do 25 rokov.
Podľa europoslancov by Európska komisia (EK) mala pozorne monitorovať implementáciu „garančnej schémy pre mladých“, ktorá bola spustená minulý rok. Parlament tiež vyzval EK, aby navrhla zavedenie minimálnych noriem týkajúcich sa kvality učňovskej prípravy, dôstojnej mzdy pre mladých ľudí a prístupu k službám zamestnanosti. Suma 6 miliárd eur vyčlenená na iniciatívu na podporu zamestnanosti mladých ľudí podľa europoslancov nepostačuje na boj proti nezamestnanosti.
Súčasťou opatrení na národnej úrovni by malo byť aj zavedenie takých preventívnych krokov, ktorými by sa zamedzilo predčasnému ukončovaniu školskej dochádzky. Je potrebné podporiť systémy odbornej a učňovskej prípravy a vypracovať súhrnné stratégie pre mladých ľudí, ktorí nie sú zamestnaní ani nie sú v procese vzdelávania alebo odbornej prípravy.
Členské štáty by mali viac využívať Európsky sociálny fond alebo program ERASMUS+ na financovanie širších projektov týkajúcich sa mladých ľudí, najmä v oblasti ich podnikania, chudoby a sociálneho začlenenia
V záujme zvládnutia očakávaného budúceho vývoja na trhu práce by sa mali členské štáty zamerať na sektory s vysokým rastovým potenciálom i potenciálom tvorby pracovných miest a prijať opatrenia na uprednostnenie odvetví vied, technológií, inžinierstva a matematiky vo svojich vzdelávacích programoch.
Členské štáty by mali zároveň zabezpečiť, aby mali mladí ľudia prístup ku kvalitným pracovným miestam. Tvorbu nových pracovných miest by mali podporiť prostredníctvom odstránenia zbytočnej administratívnej záťaže a byrokracie v prípade samostatne zárobkovo činných osôb, mikropodnikov i malých a stredných podnikov, zaviesť priaznivé daňové politiky a vytvoriť priaznivejšie prostredie pre súkromné investície.

Súvisiace články

Aktuálne správy