Maďarská vláda sa snaží zmierniť vplyvy zatvorenia závodu Nokie v Komárome

V súvislosti s globálnym rozhodnutím spoločnosti Microsoft o reštrukturalizácii, vplyvom ktorej v severomaďarskom Komárome zatvoria závod na výrobu telefónov Nokia, vypracovala maďarská vláda akčný plán na zmiernenie následkov. Podľa agentúry MTI to dnes v Budapešti oznámil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.
Štátny tajomník informoval, že dnes nariadil šéfom investičných agentúr, aby urýchlili proces pokročilých rokovaní s troma zahraničnými firmami, ktoré by mali záujem investovať do výrobného závodu v Komárome.
Okrem toho podľa jeho slov prijala vláda opatrenia, v rámci ktorých zriadia vysunuté pracovisko úradu práce, zorganizujú burzu práce a novým zamestnávateľom poskytnú cielenú podporu na prijímanie prepustených zamestnancov. Súčasťou opatrení bude aj spustenie rekvalifikačných kurzov, pretože v regióne je nedostatok pracovných síl vo viacerých iných odvetviach, dodal Szijjártó.
Výrobný závod Nokie majú zatvoriť do konca novembra, výrobu presunú do Ázie. O prácu príde takmer 1800 zamestnancov, medzi nimi aj občania SR z okolitých miest a obcí na slovenskej strane Dunaja. Prepúšťanie sa má začať v septembri a bude sa realizovať celkove v troch etapách. Zrušením závodu, ktorý začal vyrábať pred 15 rokmi, zaniknú aj stovky pracovných miest dodávateľov.
Rozhodnutie oznámili zamestnancom dnes popoludní. Spoločnosť túto informáciu nekomentovala.
Americký softvérový koncern Microsoft vlani odkúpil časť Nokie za 5,44 miliardy eur. Dôvodom bolo úsilie koncernu o zvýšenie podielu na trhu inteligentných telefónov.
Práve dnes firma Microsoft ohlásila plán reštrukturalizácie spoločnosti, ktorej súčasťou je najrozsiahlejšie prepúšťanie v jej histórii. V priebehu roka plánuje zrušiť až 18.000 pracovných miest. Cieľom opatrení je zjednodušiť operácie koncernu a integrovať mobilnú divíziu Nokie.

Súvisiace články

Aktuálne správy