Aukcie a dražby dreva vlastníkom lesov zabezpečia vyššiu cenu

Urbárske spoločnosti súkromných vlastníkov lesov, mestské lesy, obecné lesy a obchodníci môžu predávať drevo v dražbe priamo na mieste alebo v aukcii prostredníctvom počítača. Tento spôsob predaja má zabezpečiť súkromným vlastníkom lesov na Slovensku čo najvyšší výnos z predaja dreva. Rozbehol sa po nadobudnutí účinnosti zákona o obmedzení platieb v hotovosti.
„Predaj dreva v súkromných lesoch sme chceli urobiť transparentnejším, ale najmä pomôcť prvovýrobcom dreva, ktorí po minulé roky predávali drevnú hmotu za nízku cenu obchodníkom a tí ju predávali s vysokou maržou ďalej,“ zdôvodnil riaditeľ Lesníckej informačnej spoločnosti vo Zvolene Jaroslav Kontriš. „Chceme dosiahnuť, aby obhospodarovatelia lesov v rámci tejto verejnej súťaže dostali najvyššiu možnú cenu, aká sa dosiahnuť dá. Pokiaľ niekto predáva kubík dreva za 50 eur a v aukcii zdvihne cenu o 20 eur, tak tento predaj dreva má pre nich prínos,“ povedal Kontriš.
Aukcie dreva sa robia z domu, stačí k tomu počítač.
„Vlastník, napríklad urbárske spoločenstvo alebo mestské lesy, zadá cez počítač aukciu, ktorá sa vyhlási na určitý počet dní. Na portál sa prihlásia naši zákazníci, ktorí majú záujem o kúpu dreva. Samotná aukcia, ktorá sa vyhlási na určitý deň, trvá niekoľko minút. Záujemca o kúpu z prostredia svojho počítača cenu dvíha o vopred určenú minimálnu sumu,“ priblížil Kontriš.
Spoločnosť si za sprostredkovanie predaja účtuje určité percento z najvyššej ponúkanej sumy.
„S vyhlasovateľom aukcie, ako aj záujemcami o kúpu uzavrieme zmluvy a po skončení aukcie sprostredkujeme uzavretie kúpnej zmluvy, ktorú obom stranám doručíme poštou, nemusia teda disponovať zaručeným elektronickým podpisom,“ doplnil právnik spoločnosti Richard Bebjak.
Do aukcií sa zapájajú záujemcovia nielen zo Slovenska, ale aj z iných krajín Európskej únie. Na dražbách dreva, ktoré sa konajú priamo na mieste, sa zúčastňujú obchodníci z EÚ a tiež z nečlenských štátov. Každý účastník tohto obchodu sa musí zaregistrovať a zložiť jednorazovú dražobnú zábezpeku.

Súvisiace články

Aktuálne správy