Whirlpool sa dohodol na kúpe Indesitu za 758 miliónov eur

Americký výrobca domácich spotrebičov Whirlpool sa dohodol na kúpe kontrolného podielu v talianskej firme Indesit za 758 miliónov eur. To je najväčšia akvizícia Whirlpoolu od roku 2008, keď kúpil bývalého rivala Maytag. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Podľa dohody Whirlpool zaplatí 11 eur za akciu spoločnosti Fineldo a členom zakladateľskej rodiny Merloni, ktorí spolu vlastnia 60-% podiel vo firme Indesit. Navrhovaná cena je o 4,5 % vyššia ako cena, pri ktorej akcie Indesitu uzavreli obchodovanie v predchádzajúcom dni.
„Získame tak ideálnu pozíciu na dosiahnutie udržateľného rastu na vysoko konkurenčnom trhu s domácimi spotrebičmi v Európe,“ uviedol vo vyhlásení Jeff M. Fettig, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ amerického koncernu.
Whirlpool vlani vygeneroval približne 16 % tržieb v Európe, na Blízkom východe a v Afrike. Na porovnanie, Severná Amerika sa podieľa 54 % na celkových tržbách spoločnosti.
Whirlpool plánuje zaplatiť za Indesit v hotovosti a vo forme dlhopisov. Americký koncern očakáva, že celú transakciu uzavrie do konca tohto roka po tom, ako získa súhlas príslušných úradov.
Indesit generuje viac ako 50 % tržieb v západnej Európe. Talianska firma mala na konci júna tohto roka 16.300 zamestnancov, zatiaľ čo podľa odhadov Bloombergu americký koncern na konci minulého roka zamestnával na celom svete 69.000 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy