Ceny nehnuteľností v EÚ už stúpajú, u nás naďalej mierne klesajú

, Poštová banka Foto: SITA

Slovenské byty a domy sú stále o približne pätinu lacnejšie ako pred vypuknutím krízy, teda počas roka 2008. Výraznejšie pohyby cien nehnuteľností na Slovensku nepredpokladáme ani v ďalších mesiacoch roka 2014.

Od vypuknutia krízy a prasknutia bubliny na realitnom trhu pokles cien nehnuteľností a previs ponuky nad dopytom zvýhodňovali záujemcov o kúpu pred tými, ktorí sa snažili nehnuteľnosť predať. Zdá sa však, že na európskom realitnom trhu dochádza k pomalému obratu.

Podľa indexu HPI, ktorý pravidelne zverejňuje Eurostat, ceny nehnuteľností v EÚ zaznamenali v prvej štvrtine roka 2014 prvý medziročný rast za takmer tri roky. “Jedna lastovička leto nerobí a nepredpokladáme, že by nás v najbližších mesiacoch čakalo na trhu nehnuteľností citeľnejšie oživenie. Pravdepodobným sa nám nejaví už ani výraznejší pokles cien bytov a domov, no zatiaľ nevidíme ani dostatočne silné impulzy pre ich cenový rast,“ hovorí Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky.

Ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku v 1. štvrťroku 2014 podľa Eurostatu medziročne poklesli o 0,2 %. Podľa metodiky Národnej banky Slovenska ceny nehnuteľností na Slovensku v 1. kvartáli 2014 zaznamenali medziročný pokles o 1,5 %. Nesúlad medzi štatistikami Eurostatu a NBS vyplýva z odlišnej metodiky. Hoci medzi týmito údajmi existujú určité rozdiely, trendy vývoja sú podľa výpočtov oboch inštitúcií veľmi podobné.

Nezamestnanosť na Slovensku je aj naďalej vysoká a obmedzuje počty ľudí, ktorí môžu na kúpu nového bývania pomýšľať. Na druhej strane ale rekordne nízke úrokové sadzby z úverov na bývanie môžu ku kúpe nehnuteľnosti motivovať aj tých, ktorí doposiaľ vyčkávali.

 Medziročná zmena cien nehnuteľností určených na bývanie
 Krajina  1Q2014
 Chorvátsko  -9,7
 Slovinsko  -6,6
 Cyprus  -5,7
 Taliansko  -4,5
 Rumunsko  -3,3
 Španielsko  -1,6
 Francúzsko  -1,4
 Belgicko  -1,1
 Holandsko  -0,9
 Slovensko  -0,2
 Fínsko  -0,1
 Bulharsko  0,7
 Malta  0,8
 EÚ  1
 Maďarsko  1
 Česká republika  1,5
 Luxembursko  3,3
 Dánsko  3,6
 Litva  3,9
 Portugalsko  4
 Švédsko  7,7
 Írsko  7,8
 Veľká Británia  8
 Lotyšsko  10,4
 Estónsko  17,5
 Zdroj: analytický tím Poštovej banky podľa HPI Eurostat

Najvýraznejší medziročný cenový pokles o takmer desatinu bol evidovaný v Chorvátsku. Chorvátsko sa borí s recesiou a prepadom cien nehnuteľností už viac ako 5 rokov a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by v tomto roku malo dôjsť k obratu. Aktuálne sú ceny nehnuteľností v Chorvátsku o tretinu nižšie než pred vypuknutím krízy. Medziročný pokles cien nehnuteľností neustal v úvode tohto roka ani v Slovinsku a na Cypre či v ďalších ôsmich ekonomikách vrátane Slovenska.

Predlžuje sa však aj zoznam krajín, v ktorých ceny nehnuteľností v prvej štvrtine roka 2014 zamierili smerom hore. Drahšie ako pred rokom boli vlani byty a domy v 13 krajinách únie, za ktoré boli údaje dostupné. Najvýraznejšie, až o 17,5 %, zdraželi nehnuteľnosti v Estónsku. Estónsko si však v rokoch 2008 a 2009, podobne ako Lotyšsko a Litva, prešlo krízou na realitnom trhu spojenou s prepadom cien nehnuteľností o desiatky percent a tak aj napriek cenovému rastu z posledných kvartálov sú estónske byty a domy stále o cca 15 % lacnejšie ako pred krízou.

Pomerne rýchlo rastú ceny bývania aj na Britských ostrovoch. Vo Veľkej Británii a Írsku zdraželi reality v úvode roka o cca 8 %.Ceny nehnuteľností už opatrne zamierili hore aj u našich susedov. V Maďarsku zdraželi byty a domy v prvom štvrťroku 2014 o 1,0 % a v Českej republike o 1,5 %. Rakúsko a Poľsko Eurostatu porovnateľné údaje neposkytujú.

V Európskej únii ako celku boli v 1. štvrťroku 2014 nehnuteľnosti o rovné percento drahšie ako v rovnakom období roku 2013. Zdá sa tak, že na európskom realitnom trhu už dochádza k postupnému obratu. Jedná sa o vážený priemer, v ktorom majú najväčšiu váhu najsilnejšie európske ekonomiky. V porovnaní s letom 2008, kedy ceny nehnuteľností v EÚ dosiahli svoj vrchol, boli v úvode roka 2014 európske byty a domy o cca 5 % lacnejšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy