Podiel OPEC-u na globálnom trhu s ropou klesne

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) predpokladá, že dopyt po jej rope bude v budúcom roku priemerne na úrovni 29,37 mil. barelov denne, čiže oproti roku 2014 klesne o 310 tis. barelov denne.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) očakáva, že jej podiel na svetovom trhu s ropou sa v roku 2015 zmenší už tretí rok po sebe. Čiastočným dôvodom bude rozmach ťažby ropy z bridlíc v USA. OPEC tak nebude profitovať z posilnenia globálneho dopytu po čiernom zlate. Kartel očakáva, že dopyt po jeho rope bude v budúcom roku priemerne na úrovni 29,37 mil. barelov denne, čiže oproti roku 2014 klesne o 310 tis. barelov denne.

Zo správy OPEC-u vyplýva, že dodávky ropy budú v budúcom roku vysoké, najmä ak sa dosiahne ďalší pokrok pri riešení výpadkov produkcie v Líbyi, Iraku a Iráne. Tieto problémy brzdia dodávky v tomto roku a pomáhajú udržiavať cenu ropy nad hranicou 100 USD za barel. „Aj keby bol globálny ekonomický rast v budúcom roku lepší, ako sa očakáva, OPEC bude mať dostatočné zásoby pre dodávky na trh,“ konštatuje sa v správe kartelu.

OPEC prognózuje, že globálna spotreba ropy sa v budúcom roku zvýši o 1,21 mil. barelov denne. Predpokladá však, že dodávky zo strany krajín, ktoré nie sú členmi OPEC-u, sa v budúcom roku zväčšia o 1,31 mil. barelov denne, pričom stúpnu najmä dodávky z USA. Podľa kartelu budú USA v roku 2015 ťažiť priemerne 13,12 mil. barelov denne, čiže medziročne produkciu zvýšia o 880 tis. barelov denne.

(1 EUR = 1,3604 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy