Grécko predajom dlhopisov získalo iba 1,5 mld. eur

Očakávalo sa, že krajina emisiou trojročných dlhopisov získa 2,5 až 3 mld. eur. Grécku aukciu však poškodili obavy o zdravie najväčšej portugalskej banky.

Emisiou trojročných dlhopisov Grécko vo štvrtok získalo 1,5 mld. eur, pričom tieto štátne cenné papiere predalo s výnosom 3,5 %. Informovalo o tom vo vyhlásení ministerstvo financií krajiny. Atény uviedli, že dopyt po trojročných dlhopisoch bol na úrovni 3 mld. eur. Očakávalo sa, že krajina emisiou získa 2,5 až 3 mld. eur.

Dopyt v aukcii gréckych dlhopisov však bol slabý pre obavy, ktoré na trhu zavládli v súvislosti so zdravím materskej firmy najväčšej portugalskej banky. Portugalská vláda opakovane vyhlásila, že peňažného ústavu Banco Espirito Santo (BES) sa problémy holdingovej spoločnosti netýkajú a verejné financie nie sú ohrozené. Znepokojenie však viedlo k prudkému výpredaju portugalských vládnych dlhopisov a malo vplyv aj na iné trhy.

Výnosy z desaťročných portugalských štátnych cenných papierov vo štvrtok stúpli o 21 bázických bodov na 4,01 %, čo negatívne zapôsobilo aj na vládne dlhopisy iných okrajových členov eurozóny. Výnosy z rovnakých gréckych cenných papierov sa zvýšili o 14 bázických bodov na 6,25 %, výnosy z desaťročných španielskych dlhopisov vzrástli o 6 bázických bodov na 2,82 % a z talianskych tiež o 6 bodov na 2,94 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy